Mutarea "cu tot cu serviciu", apreciaza expertii in resurse umane, nu va mai fi ceva neobisnuit
Specialistii in resurse umane apreciaza ca in 2009 ritmul relocarilor va fi mult mai alert fata de anii trecuti. Romanii vor invata sa accepte mutarea in alte orase doar pentru a avea de lucru. si asta pentru ca, spune head-hunterul George Butunoiu, "angajatii nu mai sunt in pozitia de a cere, de a pretinde de la angajator".
Situatia s-a schimbat radical, asa ca unii salariati, in special cei din multinationale, vor trebui sa-si ia casa la spinare pentru a demonstra ca sunt fideli companiei si, implicit, pentru a ramane cu joburile bine platite.
Cine si unde va pleca
Daca seful va solicita relocarea, nu inseamna ca vrea sa scape de dumneavoastra. Unele companii se extind in tara si au nevoie de oameni cu care sa puna pe picioare afacerea.
De aceea, de regula, cei trimisi in alte orase se numara printre cei mai buni angajati. "Am la Satu Mare afacerea si la punctele de lucru de la Timisoara si de la Iasi mi-am trimis cei mai buni oameni. La inceput nu prea au vrut, dar acum sunt bucurosi ca au acceptat, pentru ca le-am asigurat locuinte de serviciu confortabile", povesteste Vlad Manoliu, patronul unei firme de constructii.
Expertii in resurse umane spun ca in situatia economica actuala nu mai conteaza din ce zona este angajatul. Daca patronul si-l doreste, il va lua. "Unii angajatori discuta cu potentialii candidati amanunte precum amenajarea apartamentului, jobul partenerului, gradinita copiilor", afirma si Cristina Fedorovici, managing partner al companiei Advice Human Resources, din Bucuresti.
Relocari multe sunt la Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, Sibiu. "Este vorba despre orasele mai putin aglomerate, dar mari si dezvoltate, unde salariile nu sunt atat de diferite fata de Bucuresti", spune Vivien Untaru, general manager al firmei de recrutare VON Consulting, din Capitala. Ea apreciaza ca, in ultima perioada, tot mai multe cupluri de dupa 35 de ani au acceptat mutarea.
Tinerii, mai rezervati
Drumul din provincie catre Bucuresti pare a fi mai usor de parcurs decat in sens invers. In special pentru tineri. Insa si aici plecarile sunt mult mai gandite si mai rezervate.
"Vreau sa vin la Bucuresti, sa lucrez la o companie de publicitate, insa nu stu daca ma voi descurca. Salariul va fi modest, iar chiria mare", spune Dragos Tanasuc, din Piatra Neamt.
Solutii exista insa pentru tinerii care vor sa stea in Capitala – de exemplu, inchirierea "la comun" a unui apartament.
AVANTAJE
» Salariul s-ar putea sa fie egal cu cel din Capitala, ceea ce inseamna o economie, mai ales daca nu cheltuiti cu chiria.
» Traficul este mult mai lejer si castigati timp pentru familie.
» S-ar putea sa promovati mai usor (concurenta este mai mica).
DEZAVANTAJE
» Veti fi departe de familie, de prieteni.
» S-ar putea ca nu toti membrii familiei sa inteleaga nevoia mutarii, ceea ce duce la conflicte.
» Este posibil ca viata sa vi se para mai monotona.