» Americanii pregatesc un plan Marshall financiar de 700 miliarde dolari.
» Europenii lucreaza la schimbarea regulilor pietei financiare.
Au trecut 13 zile din momentul in care guvernul american a nationalizat gigantii creditului ipotecar Fannie Mae si Freddie Mae, contra unui efort de 200 miliarde dolari, pana in ziua in care Administratia Bush propune Congresului un adevarat plan Marhall de salvare a sistemului financiar in valoare de 700 miliarde dolari.
Daca va fi aprobat de Congres, planul va permite Departamentului Trezoreriei – Ministerul american al Finantelor – sa cumpere active de la institutiile financiare, deci, practic, sa preia creditele indoielnice. Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a propus Congresului un proiect de redresare a situatiei de criza care va permite cumpararea de active "riscante" de la institutiile financiare. In cazul in care va fi adoptat, planul de urgenta va da mana libera si putere aproape "dictatoriala" Trezoreriei si Administratiei Bush. In plus, deciziile lor nu vor putea fi controlate sau evaluate de nici o curte de judecata.
"Deoarece activele imobiliare nelichide blocheaza sistemul, bararea pietelor noastre financiare are potentialul de a dauna semnificativ sistemului nostru financiar si economiei noastre, impiedicand crearea de noi slujbe si cresterea venitului", a anuntat duminica Trezoreria.
Practic, actul va permite Administratiei Bush sa cheltuiasca pana la 700 miliarde dolari si sa curete economia prin cumpararea firmelor sau a anumitor active. Aceste atributii vor expira peste doi ani de la intrarea in vigoare. Un asemenea plan ar fi fara precedent in istoria Statelor Unite. Trezoreria tinteste cumpararea activelor imobiliare rezidentiale si comerciale, inclusiv imprumuturi intregi. "In urma consultatiilor cu presedintele Rezervei Federale, secretarul (n.red. – Trezoreriei) va avea la discretie posibilitatea de a cumpara si alte active, dupa cum considera ca ar fi necesar pentru stabilizarea pietelor financiare", se mai spune in comunicatul Trezoreriei.
Finantarea va veni din propriile fonduri ale institutiei americane. Europenii pregatesc insa o schimbare profunda a regulilor jocului, care va impune transparenta pietelor financiare, va intari supravegherea si va evita speculatiile riscante, spune eruoparlamentarul Daniel Daianu.
"Miercuri vom prezenta la Bruxelles un raport asupra crizei, care include propuneri de schimbare a reglementarilor. Raportul a trecut de comitetele de specialitate si ar putea fi adoptat in octombrie", spune Daianu, fost ministru de Finante al Romaniei. Raportul european propune intarirea supravegherii pietelor financiare, constituirea unor comitete la nivelul Uniunii, a unor comitete de supraveghere si, nu in ultimul rand, limitarea posibilitatii managerilor corporatiilor de a-si lega bonusurile de rezultatele financiare intr-o maniera riscanta pentru companii.
"Aici nu discutam de o criza a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc. De aceea, acest adevarat plan Marshall financiar prezentat de administratia Bush nu este suficient. Piata ipotecara e doar tragaciul. Cauzele sunt legate de tot esafodajul acesta al noului sistem financiar de produse sofisticate, care s-a bazat pe securitizare si pe supraindatorare", a spus Daianu. Solutia sta in reglementarea coerenta a pietei financiare internationale, in introducerea unor reguli care, spune Daianu, trebuie respectate si de europeni, si de americani, de chinezi sau japonezi.
Liderii Europei continentale au dat deja semnale in acest sens, discursul lor ignora planul american de ultima ora si atrage atentia ca problemele pietei financiare sunt mai profunde si cer o schimbare a reglemetarilor. Cancelarul german Angela Merkel a cerut mai multa transparenta pe pietele financiare internationale si spune ca statul ar trebui sa aiba mai mult control asupra pietelor, in scopul de a-i verifica pe investitorii lipsiti de scrupule.
"Alaturi de reglementari nationale, avem nevoie, de asemenea, de acorduri internationale impotriva speculatiilor financiare iresponsabile", a declarat cancelarul german.
» Daianu: inovatiile financiare, toxice
Incepand cu 1999, modificarile aduse reglementarilor financiare din SUA au dat nastere unui numar extrem de mare de produse sofisticate si prost intelese in ceea ce priveste riscul pe care-l poarta, apreciaza Daianu. Piata a fost trasa in jos de produse vandute si revandute sub alta forma, a caror valoare ramanea ascunsa, dar si de schemele de castiguri care-i fortau pe agentii si directorii de firme sa devina iresponsabili. "Ideea ca mai multe sau noi reglementari ar inabusi inovatia financiara o gasesc deconcertanta", a afirmat Daianu. "Cred ca pana acum a devenit clar pentru toata lumea ca nu toate inovatiile financiare sunt benigne", a conchis Daianu.