5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024

Criza a paralizat bursa

» Ieri, la ora 11.08, conducerea Bursei de Valori Bucuresti a decis suspendarea tranzactiilor dupa ce principalii indici se prabusisera din lipsa de cumparatori.

In dimineata zilei de ieri, cotatiile actiunilor listate la Bucuresti au cazut in masa. In piata nimeni nu cumpara actiuni, in ciuda pretului mic. La ora 11.08, cand a fost oprita sedinta bursei, indicele BET, care descrie evolutia celor mai lichide actiuni, cadea cu peste 9,25%, iar indicele societatilor de investitii financiare (SIF) s-a prabusit la limita maxima permisa de piata. Este pentru a doua oara cand tranzactiile se intrerup la BVB, prima suspendare, din 2005, datorandu-se unor neclaritati privind impozitarea castigurilor bursiere.

"Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a intrerupt tranzactiile pentru a da investitorilor un ragaz de gandire, dupa ce indicii principali ai bursei cadeau cu 10% sau peste acest nivel", a explicat presedintele BVB, Stere Farmache. Conducerea BVB a aratat ca aceasta masura nu ar trebui sa semene panica, ci doar sa calmeze situatia actuala. "Atat investitorii, cat si publicul larg nu trebuie sa priveasca aceasta decizie ca pe una care semnaleaza panica, ci ca pe una menita sa dea un ragaz pentru a putea sa evalueze mai clar decizia de a investi", a declarat ieri directorul si presedintele Bursei, Stere Farmache. El a mai spus ca decizia de a opri tranzactiile este sustinuta de prevederile regulamentului bursei, deoarece au existat semnale ca piata nu va putea evolua in "conditii de ordine".

 

Presedintele BVB a afirmat ca decizia de suspendare a tranzactiilor a fost luata conform prevederilor regulamentului bursei, intrucat "erau semnale ca piata nu se va putea desfasura in conditii de ordine". La ora 11.08, cand a fost oprita sedinta bursei, indicele BET cadea cu peste 9,25%, iar societatile de investitii financiare (SIF) inregistrau scaderi de 14%-15%. Bursa isi va relua astazi activitatea in conditii normale.
Brokerii considera ca reactia sefilor pietei a fost corecta, deoarece in Romania s-a simtit tensiunea din marile piete. "Investitorii au reactionat emotional la stirile negative din marile piete ale lumii, nu a fost o reactie generata de eventuale probleme ale companiilor romanesti. In piata nu exista fundamente pentru panica. Mai toate companiile listate au afisat cresteri ale profitului net in prima perioada a anului peste cele din anul trecut", spune brokerul Adrian Simionescu. Blocarea pietei nu se datoreaza iesirii investitorilor straini, cred observatorii pietei.

"Sunt tensionati investitorii locali. Investitorii straini care au vrut sa iasa au facut-o deja, deoarece bursa de la Bucuresti a scazut in ultimele luni. Credem ca cei care au ramas in piata de capital romaneasca sunt stabili", ne-a declarat Bram Buring, analist la casa de brokeraj Wood&Company. Simionescu a confirmat observatia potrivit careia micii investitori romani s-au panicat, dar spune ca increderea va reveni in piata simultan cu calmarea marilor burse.

Cele mai citite

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

Românii își schimbă obiceiurile culturale: preferă festivalurile și obiectivele turistice, arată noul barometru de consum

Cel mai recent Barometru de Consum Cultural relevă o schimbare semnificativă în obiceiurile culturale ale românilor în 2023, aceștia preferând experiențele culturale în aer...
Ultima oră
Pe aceeași temă