6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCriza a muscat 15% din salariile romanilor

Criza a muscat 15% din salariile romanilor

Cu toate ca salariul mediu net la nivelul lunii noiembrie 2009 este in usoara crestere fata de luna similara din 2008, potrivit statisticii, cu 0,4%, pana la 1.366 lei, in realitate, veniturile salariale individuale s-au redus cu 10-15% ca efect al crizei, exceptie facand personalul bugetar, unde lefurile au urcat cu 10-20%. Statistica e mascata de faptul ca, in criza, mediul privat a incercat sa salveze posturile cu o mai mare calificare, adica mai bine platite, concediind din angajatii cu calificare redusa, deci cu salarii mai mici, din aceasta rezultand cresterea salariului mediu, chiar daca, individual, salariile angajatilor ramasi ar fi stagnat. De asemenea, specialistii spun ca salariile fixe nu prea au scazut, dar ca s-au redus in schimb foarte mult bonusurile (partea variabila). Totusi, cea mai mare scadere a salariilor, cu 15%,  rezulta din cresterea volumului de munca pe angajat.

Daca in noiembrie 2008 erau incadrate circa 4,8 milioane salariati cu un castig mediu net de 1.361 lei, in noiembrie 2009 numarul angajatilor a scazut la circa 4,35 milioane, iar salariul mediu net a ajuns la 1.366 lei. Astfel, masa salariala lunara s-a redus in ultimele 12 luni cu 9%, sub nivelul de 6 miliarde lei. Totodata, potrivit statisticii, salariile din mediul bugetar au crescut cu un ritm cuprins intre 10 (invatamant) si 20% (administratie publica, sanatate), ceea ce inseamna ca in mediul privat salariile angajatilor ramasi au scazut cu 10-15%.

"Salariile fixe nu prea s-au redus, dar s-au redus foarte mult bonusurile, care insa nu prea sunt fiscalizate, deci sunt prinse mai putin in statistici. Pe de alta parte, pentru angajatii existenti salariile au stagnat in cea mai mare parte, insa au scazut salariile pentru cei nou-angajati. De exemplu, o persoana concediata dintr-un post platit cu 1.500 euro se putea angaja in alta parte, dar cu 1.200 euro. Astfel, 90% din scaderea salariilor provin din joburile noi. La angajatii existenti insa, veniturile au scazut pentru ca le-au crescut normele. Din punct de vedere al volumului de munca, veniturile acestora s-au redus si cu 15%", explica George Butunoiu, specialist in resurse umane.

"Trebuie sa acceptam ca, daca e criza, avem si scaderi de salarii. Unii oameni si-au pierdut serviciul, iar altii, ca sa nu-si piarda postul, au semnat pentru reducerea timpului de lucru sau pentru reducerea salariului. Chiar daca unele firme si-au revenit usor economic, au preferat sa se faca ore suplimentare decat sa angajeze", spune Cristian Parvan, secretarul general al AOAR. Potrivit acestuia, efectul crizei pe piata muncii va continua pana cand economia va produce suficiente resurse pentru cresterea locurilor de munca. De asemenea, Butunoiu se asteapta la o inghetare a salariilor in prima parte a anului, apoi la o revenire lenta.

Veste buna

» Bugetarii scapa de concedii fara plata in 2010

In noiembrie, salariul mediu net a scazut usor fata de luna anterioara (cu 0,7%), in special ca efect al primelor concedii fara plata din mediul bugetar. Totusi, bugetarii nu vor mai fi obligati sa intre in concediu fara plata in acest an, a declarat duminica seara Adriean Videanu, ministrul Economiei. El spune ca nu mai este nevoie de aceasta masura, pentru ca salariile din sectorul bugetar au fost inghetate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă