9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza a lovit in plin vacantele de iarna

Criza a lovit in plin vacantele de iarna

» Romanii au renuntat in noiembrie la rezervarile pentru vacantele de iarna si vanzarile au scazut cu 5-10%.

» ANAT cere un buget de 5 milioane euro pentru promovarea Romaniei.

Afacerile agentiilor de turism au scazut incepand din luna noiembrie, vanzarile de excursii pentru sarbatorile de iarna s-au redus si cele mai optimiste estimari pentru anul viitor indica o crestere a incasarilor cu 5% fata de 2008. Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT a schitat un "plan de criza", care recomanda firmelor de profil sa reduca tarifele, sa ofere vacante la vecini, la bulgari sau la unguri, si sa adopte sistemul de rezervari a biletelor cu cateva luni in avans, dupa modelul companiilor aviatice low-cost. Planul de criza mizeaza insa si pe sprijinul inca neinfiintatului Minister al Turismului, de la care ANAT se asteapta sa promoveze o lege a tichetelor de vacanta si sa cheltuiasca mai mult pentru imaginea turismului romanesc. ANAT cere elaborarea unui proiect de promovare turistica a Romaniei in valoare de 5 milioane de euro, din fonduri provenite de la bugetul de stat.

Romanii au renuntat la pachetele turistice pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, agentiile de turism inregistrand pentru aceasta perioada o scadere a vanzarilor cu 5-10%, ca urmare a crizei economice internationale. Agentiile de turism au inceput sa simta efectele crizei in noiembrie, sustin reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Primele semne ale scaderii vanzarilor din domeniu au aparut la vanzarile biletelor de avion, care au scazut in noiembrie cu 12% fata de luna similara din 2007, pana la 31,07 milioane euro, de la 35,082 milioane euro. In ciuda asteptarilor optimiste, agentiile au incasat cu 20-30% mai putini bani din vanzarea pachetelor turistice externe pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, fata de anul trecut.

"La nivelul agentiilor de turism s-a remarcat, inca din luna noiembrie, scaderea numarului de clienti pentru perioada sarbatorilor de iarna ca urmare a crizei. Operatorii din turism au estimat ca ritmul de crestere se va tempera, atat pentru perioada sarbatorilor de iarna, cat si pentru anul 2009", a declarat Dragos Anastasiu, presedintele ANAT.
Acesta spune ca, pentru anul 2009, estimarile operatorilor indica un ritm de crestere pentru industria turistica romaneasca de cel mult 5%. Desi admite ca in alte tari europene industria turistica a inregistrat scaderi drastice, Anastasiu spera ca in Romania se va mentine o usoara crestere, cu argumentul ca piata romaneasca nu a ajuns inca la maturitate si mai are potential.

Totusi, multi dintre clientii cu venituri medii isi vor reduce bugetele pentru calatorii, vor renunta la excursiile spre destinatii exotice si se vor reorienta catre segmentul vacantelor ieftine (low). "In zona vacantelor de lux nu vor fi probleme, insa pe segmentul vacantelor la pret mediu, agentiile pierd clienti, intrucat  multi dintre acestia vor migra catre segmentul ieftin", explica Anastasiu.
Cresteri moderate au prognozat si reprezentantii Tunisiana Travel, agentie de turism care promoveaza o singura destinatie. Acestia sustin ca vanzarile  companiei pentru sarbatorile de iarna din acest an au crescut doar cu 6-7% fata de sezonul de iarna din 2007. "Pentru anul 2009, estimam o stagnare a vanzarilor, dupa cresterile de circa 30-35% inregistrate in ultimii patru ani", ne-a declarat Gheorghe Stoian, managerul Tunisiana.

Cele mai citite

Populația României continuă să scadă, iar îmbătrânirea demografică se accelerează

La 1 iulie 2024, populația României număra 21.779.000 persoane, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de...

Populația României continuă să scadă, iar îmbătrânirea demografică se accelerează

La 1 iulie 2024, populația României număra 21.779.000 persoane, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de...

Simona Halep își află sâmbătă adversarele la turneul WTA din Hong Kong!

Simona Halep va reveni pe teren în doar câteva zile, participând la competiția de 250 de puncte WTA de la Hong Kong, unde va...
Ultima oră
Pe aceeași temă