19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Cresteri generalizate

Bursa de Valori Bucuresti a cunoscut o revenire in sedinta de miercuri, insa, din pacate, nu de aceeasi amploare cu scaderea afisata in ziua anterioara. Totusi cresterile au fost generalizate, astfel ca majoritatea indicilor au inchis cu aprecieri de cel putin 2%. Singura exceptie a constituit-o BET-FI, care a crescut cu numai 0,63%. Performerul zilei intre indici a fost ROTX care a castigat putin peste 4%, urmat de BET, care a castigat peste 3%, ambii indici beneficiind in special de aprecierile consistente ale titlurilor bancare Erste Bank (cu 6,9)% si BRD (4,4%), ale actiunilor Petrom si Transelectrica.
Pe fondul acestui tablou general pozitiv s-a remarcat performanta foarte slaba a SIF-urilor. In continuare, investitorii se arata destul de putin interesati de acesti emitenti. Pe parcursul ultimelor cateva luni scaderile SIF-urilor au fost cele mai ample, iar revenirile, de fiecare data mai firave decat cele ale altor actiuni lichide. Aceasta situatie este reflectata si de topul lichiditatii zilnice, in care miercuri s-a regasit doar SIF5, celelalte patru companii fiind din domeniul bancar si petrolier. Titlurile SIF5 Oltenia au fost singurele dintre SIF-uri si dintre titlurile lichide care miercuri au inregistrat scaderi, ce-i drept de numai 0,95%.

Este de semnalat volatilitatea foarte ridicata pe care in ultima perioada au avut-o actiunile Erste Bank, mai ales ca si lichiditatea acestui emitent s-a imbunatatit considerabil. Miercuri titlurile EBS s-au aflat pe locul patru in topul celor mai lichide actiuni si tot pe locul patru in clasamentul celor mai semnificative cresteri de pret.
Actiunile BRD si TLV au fost, de asemenea, printre cele mai lichide si au consemnat, la randul lor, cresteri de cateva procente (4,4% in cazul BRD si 2,42% in cazul TLV). Titlurile Petrom Bucuresti au urcat cu 3,66%, iar actiunile Translectrica s-au apreciat cu peste 5%.
Cresterea de miercuri a Bursei poate fi pusa pe seama unei reveniri tehnice ca urmare a scaderilor foarte ample si nejustificate din sedinta anterioara si a faptului ca bursele europene, asiatice si americane au avut o evolutie pozitiva pe parcursul intregii zile.
Lichiditatea totala a pietei a fost de numai 7,2 milioane de euro, din care 5,7 milioane de euro pe segmentul principal si 1,5 milioane de euro pe segmentul Rasdaq.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă