14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCrestere economica record a PIB - 9,3%

Crestere economica record a PIB – 9,3%

» Economia Romaniei este performera Uniunii Europene in trimestrul al doilea din acest an, cu o crestere-record a Produsului Intern Brut (PIB) de 9,3%, pana la 109 miliarde lei (29,8 miliarde euro), sustinuta, in special, de constructii si de agricultura.

In primul semestru din 2008, economia a crescut, astfel, cu 8,8%, pana la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro), potrivit estimarilor Institutului National de Statistica. Analistii cred ca aceasta crestere puternica din trimestrul II se datoreaza in special sectorului constructiilor si agriculturii si este mult peste potentialul economiei. Astfel, avem al treilea trimestru consecutiv in care economia se supraincalzeste. "Cu siguranta, este o crestere cu mult peste potentialul economiei. Ea se bazeaza pe doua sectoare volatile: agricultura si constructiile. Industria arata o crestere mai realista, de aproximativ 6,1%", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Potrivit acestuia, chiar in conditiile unui an agricol normal, cresterea economica din 2009 se va tempera la 5-6%. Agricultura va avea o contributie considerabila la cresterea PIB in 2008, deoarece datele se compara cu o productie joasa in 2007, dar in 2009 lucrurile se vor schimba. De asemenea, un ritm de crestere de 30% in constructii este total nerealist pentru 2009, considera Dumitru, sub spectrul stirilor negative frecvente despre acest sector, la care se adauga influenta restrictiilor pe creditare din partea BNR.

"Probabil comertul si serviciile au crescut foarte mult, la fel ca in primul trimestru. Constructiile au continuat in acelasi ritm sustinut si probabil vor continua si in trimestrul III. Agricultura cred ca a avut un usor spor fata de 2007 si ramane de vazut ce s-a intamplat in industrie, care cred ca nu a depasit ritmul de crestere al PIB", potrivit lui Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

In trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cel mai mult au avansat constructiile, cu 34%, urmate de taxele nete pe produs, cu o crestere de 9,2%. Serviciile, care reprezinta cea mai mare componenta a PIB-ului, au crescut cu 7,7%, iar industria a avansat cu 6,1%. Surpriza placuta a venit din partea agriculturii, care a crescut cu 3,7%, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut a inregistrat o scadere de 10%.

Politica monetara relaxata a BNR din 2007, coroborata cu ridicarea restrictiilor privind gradul de indatorare, in vara lui 2007, a condus la supraincalzirea economiei inca din trimestrul IV din 2007 si pana in prezent, spune Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. "Probabil cresterea PIB se va accelera la 9,5% in trimestrul al treilea, in ultimul trimestru va incetini la 7%, astfel ca PIB-ul anual ar putea inregistra o crestere de peste 8,5%", a spus Chidesciuc.

Pentru a contracara fenomenul de supraincalzire a economiei, BNR a cam luat masurile necesare: intarirea politicii monetare si impunerea restrictiilor pe creditare, spune analistul ING. Masurile BNR isi vor face simtite efectele asupra evolutiei economiei abia in tri-mestrul IV din acest an, cand se asteapta o temperare a ritmului de crestere, dar o incetinire mai pronuntata, chiar sub 4%, se va produce in 2009, potrivit lui Chidesciuc.

Efecte

» Economia Intareste leul
Leul a fost moneda cu cea mai puternica apreciere din zona fata de euro si dolar, stimulata de rezultatele peste asteptari ale economiei. Cursul leu-euro a reactionat imediat dupa publicarea statisticii privind PIB si moneda nationala s-a intarit pana la 3,51 lei/euro, arata Chidesciuc. Leul s-a apreciat ieri pentru a patra zi consecutiv, la 3,5204 lei/euro, in timp ce forintul ungar si zlotul polonez si-au continuat deprecierea, iar coroana ceha era stabila.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă