23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreste pretul leasing-ului

Creste pretul leasing-ului

Daca modificarile Codului Fiscal vor fi aprobate de Parlament in forma propusa de Ministerul Finantelor, cei care vor achizitiona bunuri in leasing vor plati mai mult fata de costurile actuale ale unui astfel de contract.
Principalul element care va duce la cresterea costului unui contract de leasing este cuprinderea in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) a dobanzilor aferente ratelor. In prezent, o rata de leasing este compusa din principal (valoarea bunului esalonata), TVA aplicata asupra principalului si dobanda. Daca Finantele vor ramane pe pozitie in ceea ce priveste modificarile propuse, atunci societatile de leasing vor fi nevoite sa includa in rata contractului si TVA aplicata la dobanda.
„Noi anticipam ca va creste costul leasing-ului, in primul rand prin aceasta aplicare a TVA asupra dobanzii. Am facut nenumarate demersuri la Ministerul Finantelor in care am aratat ca aceasta masura nu este una europeana. In nici o alta tara din Europa nu se aplica TVA asupra dobanzii. Din discutiile purtate cu asociatii din alte tari, membre ale Uniunii Europene, a rezultat foarte clar ca o astfel de masura fiscala nu exista. Daca totusi aceasta prevedere se va adopta, nu va reprezenta decat o taxa in plus pentru utilizator”, ne-a declarat Adrian Dodita, secretar general al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Pareri contradictorii

Leasing-ul este un produs financiar dedicat, in primul rand, persoanelor juridice, ne-a spus Adriana Ahciarliu, secretar general al ALB Ð Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare. Oarecum in contradictoriu cu reprezentantul ASLR, Ahciarliu a precizat ca masura aplicarii TVA asupra dobanzii va fi resimtita doar de persoanele fizice. Cu alte cuvinte, nu va avea un impact major asupra pietei de leasing. De mentionat insa ca Adriana Ahciarliu reprezinta societatile de leasing afiliate bancilor, entitati care, in principal, lucreaza cu clienti corporativi.

Cheltuielile vor fi platite direct de utilizator

O alta modificare importanta, dar care ar putea avea un impact pozitiv asupra persoanelor fizice, este trecerea platii impozitului pentru bunul achizitionat in leasing din sarcina societatii in cea a utilizatorului. Pana acum companiile de leasing plateau impozitul, asigurarile Casco si RCA, taxa de inmatriculare si mai apoi refacturau catre clienti. Evident, cu TVA cu tot. Dupa 1 ianuarie 2007, clientul isi va plati singur impozitele, dar fara TVA.
„Refacturarea catre client este considerata intermediere financiara si se aplica TVA. Trecerea obligatiei de plata a impozitului de la lesor catre utilizator va fi benefica pentru persoanele fizice, care vor fi tratate fiscal ca atare si nu vor mai plati TVA”, a precizat Adriana Ahciarliu.

Cele mai citite

O nouă ediție Tezaur începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Începând cu 7 octombrie, românii au ocazia să investească în titluri de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, oferind dobânzi...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...

O companie din Rusia anunță că va face troc cu Pakistanul, schimbând năut și linte pentru alimente

O companie din Rusia, Astarta-Agrotrading, a decis să facă troc cu năut și linte în schimbul unor cantități de tangerine, orez și cartofi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă