24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreste oferta de credite relaxate

Creste oferta de credite relaxate

  •  Banca Comerciala Romana a intrat de ieri in "clubul" creditelor relaxate.

» Specialistii imobiliari cred ca bancherii vor solicita garantii mai mari.
dupa alpha bank, brd-Groupe Société Générale si Volksbank,  o a patra institutie bancara, si anume Banca Comerciala Romana (BCR), a primit ieri avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru relaxarea sistemului de creditare ipotecara a populatiei. Specialistii imobiliari apreciaza ca noile conditii de imprumut nu vor avea un impact major asupra tranzactiilor cu locuinte.

BCR accepta "coplatitori"

La BCR, gradul maxim de indatorare a clientilor va fi plafonat la 65% din venituri, BNR acceptand in acest sens propunerea institutiei bancare. Potrivit oficialilor BCR, in prezent se lucreaza la modalitatea de implementare in reteaua proprie a noilor norme, iar ele vor deveni operationale pentru populatie abia spre sfarsitul lunii in curs. BCR este a patra banca din sistem care a primit avizul Bancii Centrale, ultima fiind BRD, care a propus un plafon maxim de indatorare de 70%.
Scoringul la acordarea unui credit va lua in calcul regiunea de provenienta a clientilor, prin ajustarea limitei lunare de cheltuieli acceptata de BNR, de 735 de lei pentru o familie formata din trei persoane (245 de lei de persoana), potrivit unor surse din banca. Pentru imprumuturile garantate cu garantii reale, BCR va accepta si pana la patru coplatitori externi (care nu locuiesc impreuna cu solicitantul). Potrivit noilor norme, avansul la creditul solicitat va fi diferit (intre zero si 25%) in functie de tipul creditului. Totodata, in noile norme BCR renunta la acoperirea cu garantii a creditului imobiliar in proportie de 133% si stabileste urmatoarele: in cazul creditelor de consum gradul de acoperire cu garantii poate varia intre zero si 100%, iar in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, minimul acceptat de banca este de 80%.
Celelalte banci care au primit avizul BNR sunt Volksbank si Alpha Bank. La Volksbank, gradul de indatorare, de maximum 65%, este determinat in functie de venitul net eligibil si de ratingul fiecarei persoane. La Alpha Bank, gradul de indatorare poate ajunge pana la 65%, in functie de venitul lunar net. Reamintim ca de pe urma noilor norme de creditare castiga cel mai mult clientii cu venituri mari si foarte mari, favorizati si prin vechile norme (in cazul in care dispuneau de avans).
Impact scazut pe piata imobiliara
Faptul ca din ce in ce mai multe banci vor acorda credite fara avans, in conditii relaxate, nu va influenta semnificativ piata imobiliara, sustin specialistii companiilor de profil. "Se va inregistra o crestere (a preturilor – n.n.), dar nu spectaculoasa, numarul celor care sunt in stand-by din acest punct de vedere nefiind semnificativ", a apreciat George Ivan, consultant in cadrul Departamentului Rezidential al DTZ Echinox. In opinia sa, relaxarea creditelor va avea un impact mai puternic asupra complexurilor de cartier, unde majoritatea apartamentelor se achizitioneaza prin credit ipotecar. "Cresterea va fi mai vizibila in cazul apartamentelor din blocuri vechi, pe aceasta nisa clientii dependenti de credite fiind mai numerosi", a aratat Ivan.

Garantii mai mari

"In ceea ce priveste creditele fara avans, noi estimam implementarea lor in trei faze. In prima faza, avansul se va mentine deoarece dezvoltatorii vor sa se protejeze. In cea de-a doua faza se va diminua avansul, dimensionarea lui tinand de evolutia preturilor apartamentelor vechi. Daca preturile acestora scad foarte mult, marja de risc a bancii creste. Insa presiunea concurentei dintre banci nu credem ca va permite o dobanda foarte mare, fie ea si de risc. Clientii au inceput sa realizeze costurile unui credit si analizeaza foarte atent oferta inainte de a alege. In faza a treia, deja creditul fara avans functioneaza, insa ne asteptam la solicitari din partea bancilor pentru garantii mai mari", a declarat Sorin Lacusta, director de proiecte rezidentiale la compania Regatta. El sustine ca, prin disparitia avansului, cresterea preturilor locuintelor nu va putea fi prea mare, deoarece puterea de cumparare este aceeasi. "Fara o crestere substantiala a salariilor, nu poate fi vorba de o crestere mai mare de 20% a preturilor locuintelor".

Cele mai citite

Optimizarea planului de transport lichide alimentare în cisterne: recomandări de la profesioniști

Optimizarea transportului de lichide alimentare în cisterne reprezintă o condiție de bază pentru eficiența operațională, siguranța alimentelor și minimizarea costurilor. Iată câteva recomandări de...

Românii au cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro pe biletele de avion în sezonul estival din 2024

Aeroporturile din România au avut un flux de 7,9 milioane de pasageri în lunile de vară ale acestui an, conform datelor furnizate de Asociația...

Sărbătoarea belșugului, la Toamna Horticolă bucureșteană

Ziua Recoltei în Capitală va aduce peste 150 de expozanți din toată țara Organizatorii evenimentului au transmis că, în perioada 3-6 octombrie 2024, în Campusul...
Ultima oră
Pe aceeași temă