Activitatile din industriile prelucratoare, constructii, comert cu amanuntul si servicii vor creste in perioada iulie-septembrie comparativ cu al doilea trimestru al anului, potrivit opiniilor exprimate de managerii unor intreprinderi, chestionati de Institutul National de Statistica (INS).
Conform estimarilor din luna iulie 2008, pentru urmatoarele trei luni in activitatea de constructii se va inregistra in continuare o tendinta ascendenta a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi.
De asemenea, si pentru numarul de salariati se preconizeaza o tendinta de crestere.
Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi in perioada urmatoare aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta. Estimarile evidentiaza mentinerea unui trend pozitiv pentru trimestrul al III-lea, atat pentru volumul productiei, cat si pentru stocul de contracte si comenzi.
Exportul de produse finite va avea o tendinta de stabilitate, de asemenea si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene. Pe total ramura, numarul de salariati va avea o tendinta de usoara scadere. Conform previziunilor, aceasta va fi mai accentuata in ramurile: prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui, tratarea combustibililor nucleari si metalurgie.
Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara.
Cererea de servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului. In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati), urmate de intreprinderile mijlocii.