21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditele neperformante au sarit de 20 miliarde lei

Creditele neperformante au sarit de 20 miliarde lei

» Principalul risc pentru banci este somajul in crestere, pe fondul caruia ponderea imprumuturilor neperformante ar putea depasi 15% anul viitor.

Cu toate ca in ultima perioada, dupa incheierea acordului cu FMI-UE, cursul de schimb si dobanzile s-au mai stabilizat, valoarea creditelor afectate de restante continua sa creasca ingrijorator, in special din cauza cresterii somajului, pe partea populatiei, a scaderii vanzarilor si blocajului financiar, pe partea companiilor. Pentru moment, bancherii spun ca situatia este gestionabila.
Potrivit datelor BNR, creditele neperformante si-au accelerat evolutia lunara in aprilie, crescand cu aproape doua miliarde lei, pana la 20,3 miliarde lei (4,9 miliarde euro). Acesta este cel de-al doilea avans lunar ca valoare, dupa cel din ianuarie, cand urcarea brusca a cursului de schimb si dobanzilor a condus la saltul creditelor neperformante cu 2,5 miliarde lei. Ponderea acestor credite cu probleme in total imprumuturi a urcat la 10,5% in aprilie, de la 9,40% in martie sau de la 6,52% in decembrie 2008.

In primele patru luni din acest an, valoarea imprumuturilor neperformante (clasificate ca indoielnice si pierderi) a crescut cu 7,7 miliarde lei, de la 12,58 miliarde lei. De asemenea, pe fondul cresterii creditelor afectate de restante, bancile au constituit provizioane de peste 3 miliarde lei de la inceputul anului, astfel ca nivelul total al acestora a ajuns la 10,6 miliarde lei. "Nu credem ca ponderea creditelor neperformante va ajunge la 15% in acest an, dar e posibil ca acest nivel sa fie depasit anul viitor, in functie si de starea fortei de munca, unde prognozam un somaj de 8,5% in 2009 si de 10,5% in 2010. Varful creditelor neperformante este atins cu o anumita intarziere dupa criza. In cazul crizei asiatice, varful a fost atins dupa doi ani. Probabil activitatea de creditare va inregistra o crestere bazata pe perspectiva unei reveniri economice, care e posibil insa sa nu fie confirmata", a declarat Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank Romania.

"Creditele afectate de restante vor continua sa creasca. Cel mai mare risc e legat de somaj. Nivelul creditelor neperformante este ingrijorator, dar situatia este gestionabila. Ritmul de crestere se va atenua in viitor, o data ce tot mai multe banci au pornit un proces de restructurare a creditelor cu probleme. In plus, dobanzile in scadere semnificativa vor fi un ajutor puternic pentru temperarea creditelor neperformante", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Potrivit acestuia, la temperarea cresterii restantelor va contribui si reluarea creditarii la costuri mai mici, dar spatiul de manevra este limitat. "Toata lumea arata cu degetul inspre banci ca nu pornesc creditarea. Chiar daca dobanzile ar fi mici, putini ar fi cei care s-ar califica pentru un credit. Potrivit BNR, peste 20% din veniturile populatiei active se duc pe rate la banci, ceea ce este destul de mult in comparatie cu alte tari. Daca ne referim doar la cei care au imprumuturi, gradul de indatorare e de peste 40%, ceea ce, de asemenea, e mult.

In plus, veniturile acestora tind sa se diminueze. Cand dai un credit trebuie sa te asiguri ca poate fi rambursat. Pe partea companiilor, avem putine cazuri care au capacitatea de a rambursa, din cauza ca se confrunta cu scaderea vanzarilor. Prin urmare, potentialul de creditare e limitat. Sunt reguli de prudentialitate si de risc. Nu te poti juca cu banii deponentilor. Cand dobanzile vor scadea se va activa ceva cerere solvabila", a conchis Dumitru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă