21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditarea dupa un an de criza: contractie de doua miliarde euro

Creditarea dupa un an de criza: contractie de doua miliarde euro

» In ultimele 12 luni, creditarea in lei s-a restrans cu 6%, iar cea in valuta cu 3%, contractia totala fiind de 2,1 miliarde euro.

Impactul cumulat al programului "Prima Casa" si al reducerii presiunii de finantare a statului pe piata interna – dupa intrarea primilor bani de la FMI si CE – s-a resimtit cel mai bine in luna septembrie, cand, pentru prima oara in acest an, bancile si-au crescut expunerea pe ambele componente ale creditarii  – in lei si in valuta – a sectorului privat.
Totalul creditelor in lei a crescut, pentru prima oara dupa sase luni de scadere, cu 0,51%, pana la 80,15 miliarde lei, in vreme ce soldul imprumuturilor in valuta a urcat pentru a treia luna consecutiv cu 0,45%, pana la un echivalent de 28,29 miliarde euro (118,76 miliarde lei). Totusi, fata de septembrie 2008, soldul creditelor in lei a suferit o contractie de peste 6% (5,17 miliarde lei sau 1,21 miliarde euro), iar stocul imprumuturilor in valuta s-a redus cu aproape 3% (866 milioane euro). Prin urmare, in ultimele 12 luni, care corespund unui an de criza, creditarea s-a restrans cu 2,1 miliarde euro.

Avansul din ultima luna al creditelor in lei s-a datorat, in special, companiilor, care au fost mai sensibile la coborarea dobazilor pe piata monetara, cele care influenteaza costul creditului in lei. Soldul imprumuturilor in lei catre companii a crescut cu 1,13%, cel mai mare ritm din acest an, ajungand la 40,75 miliarde lei, in vreme ce creditarea in lei catre populatie s-a restrans usor, cu 0,12%, pana la 39,4 miliarde lei. In ceea ce priveste creditarea in valuta, aceasta a avansat pe ambele segmente cu 0,48% pe partea populatiei, pana la 14,3 miliarde euro, si cu 0,41% pe partea firmelor, pana la 14 miliarde euro.
"S-a vazut foarte bine efectul de la «Prima Casa» pe partea creditarii in valuta a populatiei. Totodata, companiile s-au imprumutat mai mult in lei, ca efect al implementarii imbunatatite a politicii monetare – BNR a tinut ratele de dobanda pe piata monetara in apropiere de dobanda-cheie injectand lichiditate adecvata", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Efectul "Primei Case" e subliniat si de Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. "Am avut un impact important al Programului «Prima Casa» si acesta va fi din ce in ce mai mare. Vedem cat de important e un program bine gandit si cat de importanta e implicarea statului. Tranzactiile prin «Prima Casa» au indus si o crestere a depozitelor in valuta – bancile au virat banii in conturile vanzatorilor", explica Anghel.

Depozitele in lei au scazut in septembrie cu 2,2%, pana la 100,6 miliarde lei, in timp ce depozitele in euro au avut cel mai mare avans din acest an, de 5%, pana la 14,55 miliarde euro.
"Atentia foarte mare acordata de BNR controlului cursului de schimb induce tensiuni in piata monetara prin cresterea ratelor de dobanda, care se rasfrang asupra creditarii in lei. In acest fel, populatia si firmele vor prefera imprumuturile in valuta, in vreme ce creditarea in lei isi va accentua scaderea", a conchis Chidesciuc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă