» Dobanzile mari au facut ca soldul creditelor in lei sa se diminueze cu 0,9% in aprilie, mai repede soldul imprumuturilor in valuta, unde scaderea s-a temperat la 0,16%, pe fondul stabilizarii cursului.
Valoarea imprumuturilor acordate populatiei si firmelor a continuat sa coboare in aprilie, in special din cauza scaderii puternice a apetitului de creditare, si mai putin din cauza dobanzilor mari. Ca ritm anual de crestere, creditarea a incetinit pentru a saptea luna consecutiv, de la 23,1% la 18,9%, iar pana la sfarsitul anului analistii ING si Raiffeisen se asteapta la o incetinire spre 5%. "Problema scaderii creditarii nu tine neaparat de lichiditate si nici de dobanzi, chiar daca acestea sunt inca ridicate, ci mai degraba de cerere. E greu sa mai gasesti o companie bancabila, care sa poata suporta un credit, iar la persoanele fizice apetitul de creditare s-a redus semnificativ, din cauza incertitudinii locului de munca si a somajului in crestere", e de parere Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Pentru redresarea creditarii, este nevoie ca dobanzile sa coboare spre niveluri atractive, iar in acest sens, BNR trebuie sa taie in continuare dobanda de politica monetara, pana la 8,75%, si sa elibereze o parte din rezervele minime obligatorii, mai ales pe lei, spune Vald Muscalu, senior economist al ING Bank Romania. "Cred ca BNR va taia 0,5% din dobanda-cheie in prima sedinta si inca 0,25% la urmatoarea, pana la 8,75%. Chiar daca va fi nevoie de noi taieri de dobanda pentru sustinerea activitatii economice, cred ca BNR se va opri aici, din cauza riscurilor mari din partea inflatiei in a doua parte a anului. Totodata, ar fi bine ca BNR sa reduca nivelul RMO, pentru ca lichiditatea eliberata in piata va presa in sensul coborarii dobanzilor", a explicat Muscalu.
Potrivit datelor BNR, soldul creditelor in lei s-a comprimat cu 0,9% fata de luna martie, pana la 82,6 miliarde lei, iar soldul imprumuturilor in valuta s-a diminuat cu 0,16%, pana la 28,2 miliarde euro. Valoarea totala a creditelor, exprimata in lei, a coborat cu 1% fata de martie, pana la 200,5 miliarde lei.
Pe destinatii, creditarea a evoluat usor diferit la firme fata de populatie. Astfel, daca in martie soldul creditelor in valuta acordate firmelor s-a redus consistent, cu 2,1%, in aprilie valoarea acestor credite a urcat usor, cu 0,1%, pana la 13,8 miliarde euro. In schimb, in aprilie a coborat cu 0,8%, la 42,6 miliarde lei, valoarea creditelor in lei acordate companiilor. De cealalta parte, expunerea bancilor din creditele acordate populatiei a scazut atat pe componenta in lei, cat si pe cea in valuta, cu 0,2%, la 40 miliarde lei, respectiv cu 0,4%, la 14,38 miliarde euro.
In ceea ce priveste economisirea, valoarea depozitelor in lei a urcat cu 1%, la 97,85 miliarde lei, urcand cu 2,3% pe segmentul populatiei si coborand cu 0,9% pe segmentul companiilor. De asemenea, valoarea depozitelor in valuta a crescut cu 0,3%, pana la 13,55 miliarde euro, atat pe partea populatiei, cat si pe cea a firmelor.