22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditarea caselor, in blocaj

Creditarea caselor, in blocaj

» Bancherii cer revizuirea regulamentului BNR, deoarece ar fi prea sever.

» Doar cinci-sase banci mai dau credite ipotecare in prezent.

Bancile comerciale solicita bancii Nationale a Romaniei (BNR) revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, intrucat noile norme au blocat imprumuturile ipotecare, deoarece micsoreaza sumele pe care le pot imprumuta oamenii, a declarat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Nu regulamentul e problema, spun analistii imobiliari, ci faptul ca bancile sunt constranse mai mult de situatia incerta a pietei imobiliare. In plus, lipsa de valuta incurca bancile deoarece romanii au preferat creditele in alte monede, mai ieftine. Pe moment, cele cateva banci care mai acorda credite pentru locuinte o fac doar in conditiile unui avans de 40-50% din valoarea tranzactiei imobiliare. Analistii nu intrevad ca situatia sa se imbunatateasca mai devreme de sase luni-un an.

Potrivit lui Ghetea, modificarile impuse de BNR "se dovedesc a fi deosebit de daunatoare in ceea ce priveste continuarea creditarii in domeniul imobiliar. Dupa aplicarea testelor de stres, conform noului algoritm, foarte, foarte putini clienti se mai pot califica". Analistul imobiliar Radu Zilisteanu confirma faptul ca imprumutul ipotecar e o victima colaterala a noilor norme ale BNR, menite sa restranga creditul de consum si mai ales subspecia acestuia – creditul cu buletinul. In plus, aplicarea normelor a coincis cu efectele crizei mondiale pe plan local. Astfel, daca anul trecut cererea depasea oferta, acum am ajuns in situatia inversa, ceea ce duce la scaderea preturilor locuintelor, spune Zilisteanu. Spre exemplu, metrul patrat construit la periferie a scazut de la 2.200 euro la 1.600-1.800 euro.

 

Piata imobiliara este puternic afectata din cauza blocajului de creditare bancara, deoarece 70-80% din apartamentele noi si 50-60% din cele vechi erau finantate cu imprumuturi ipotecare. "Cu sau fara regulamentul BNR, bancile nu mai dau credite, de teama ca preturile ar mai putea scadea si nimeni nu stie cu cat. Piata obliga bancile la prudenta mult mai mult decat regulamentul BNR", a spus Zilisteanu. Dar radacina problemei este faptul ca bancile nu mai au valuta de dat. "Creditul ipotecar s-a bazat in special pe valuta, iar acum acesti bani nu mai vin de afara decat foarte putini si la preturi extrem de mari. In prezent, daca o banca ar trebui sa atraga euro de afara, ar face-o la costuri de 12% si i-ar plasa clientului la cel putin 14%. Dar aceste dobanzi ridicate si constientizarea riscului valutar indeparteaza multi potentiali clienti.

 

Cererea scade consistent si ma astept la scaderi foarte puternice ale preturilor locuintelor. In acest sens, bancile deja nu mai acorda credite decat cu un avans de 40-50% din valoarea locuintei", a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Totusi, spun brokerii, restrictiile noului regulament sunt prea severe si prea multe. Chirca Daniel, consilier la brokerul IpoteciDirect, sustine ca acum se tine cont doar de salariu, excluzand sporurile sau diurnele. "Dar si la salarii se mai cauta nod in papura, uneori, pentru a nu da un credit", a mai spus Chirca. De altfel, bancile analizeaza totul "la sange". "Sunt foarte putini aplicanti care vor mai lua credite acum, mai ales din cauza avansului, care este la 30-35%, asadar destul de mare", este de parere consilierul IpoteciDirect.  "Majoritatea bancilor nu mai acorda imprumuturi, poate din cauza crizei care a venit sau sta sa vina la noi. Doar 5-6 banci mai dau credite acum", a declarat Chirca.

» Conditii de creditare
Pentru un venit lunar de 3.000 lei se acorda un credit ipotecar de 90.000 euro, la o dobanda efectiva anuala (DAE) de 5,1%, fixa in primul an, pe o perioada de 30 de ani. Dobanda avansa ulterior pana la 7%. Avansul tindea catre zero.

» Noi  cerinte de creditare
Un roman cu un venit lunar de 3.000 lei poate lua un credit pe 30 de ani de 65.000 euro, daca are un salariu stabil sau lucreaza la o firma mare. In majoritatea cazurilor, bancile dau doar imprumuturi ipotecare de 40.000-45.000 euro pentru acelasi salariu. In prezent, o dobanda avantajoasa la creditele ipotecare este de 9,5% anual.

Cele mai citite

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...
Ultima oră
Pe aceeași temă