Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanţei de judecată în cazul lui Gheorghe Tuluc, „la data faptelor specialist (consultant) şi ulterior consilier superior în cadrul Serviciului Finanţări Investiţii din Ministerul Mediului şi Pădurilor”, a anunțat, marți, un comunicat al DNA.
DNA l-a trimis în judecată pe Gheorghe Tuluc pe baza unui acord de recunoaștere a vinovăției. Astfel, în perioada anilor 2011 – 2012, în contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbeşti, judeţul Bihor”, „Creşterea siguranţei în exploatare a barajului şi lacului de acumulare Dridu, judeţul Ialomiţa” şi „Servicii pentru pregătirea şi execuţia designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare şi testare pentru 2 locaţii Sinaia şi Săcele”, Gheorghe Tuluc ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu privitoare, printre altele, la verificarea şi promovarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii ce erau finanţate din bugetul de stat sau credite externe, supervizarea calitativă şi cantitativă a lucrărilor realizate şi favorizarea societăţii unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitaţii, în sensul că i-a pus la dispoziţie caietul de sarcini anterior publicării anunţului de participare la licitaţie.
Interesant este faptul că, ulterior acestor fapte, care ar fi fost comise între anii 2011 – 2012, Gheorghe Tuluc a fost chiar promovat în funcție. Potrivit unei declarații de avere din anul 2018, Gheorghe Tuluc ocupa, la acel moment, funcția de director general adjunct la Direcția Generală Investiții din Ministerul Apelor și Pădurilor.
În aceeași perioadă, în care Tuluc Gheorghe era director general adjunct în Ministerul Apelor și Pădurilor, soția lui figura ca angajată la Ministerul Fondurilor Europene pe o funcție de consilier superior. În anul 2019, soții Tuluc figurau ca proprietari sau co-proprietari pe opt terenuri, două case de locuit – la Sibiu și la Roman – și un apartament în București.
Dintre locuințele deținute se remarcă cea de la Sibiu, care ar avea, conform declarației de avere din anul 2019, o suprafață de 618,5 metri pătrați. De asemenea, tot în declarațiile de avere se remarcă o livadă, în intravilanul orașului Cisnădie, cu suprafața de 56800 de metri pătrați.