19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCont unic pentru plata impozitelor

Cont unic pentru plata impozitelor

Plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului general consolidat se efectueaza intr-un cont unic, de la 1 ianuarie 2008, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
In acest sens, contribuabilii vor utiliza ordine de plata pentru Trezoreria Statului – pentru obligatiile datorate bugetului de stat si pentru celelalte obligatii de plata.
Prin Ordinul presedintelui ANAF din 10 septembrie 2007 privind impozitele si contributiile, obligatiile fiscale datorate la bugetul de stat se platesc in contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic in curs de distribuire", iar obligatiile fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale se platesc in contul unic 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale in curs de distribuire".
Potrivit ANAF, plata obligatiilor fiscale, altele decat cele prevazute prin ordinul mentionat, se efectueaza distinct de catre debitori, pe fiecare impozit, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat.

Contribuabilii pot plati impozitele, taxele si contributiile doar daca indeplinesc urmatoarele conditii: nu au obligatii fiscale neachitate la data efectuarii platii in contul unic; depun formularul "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat" in termenul legal; efectueaza plata integrala si in termen a obligatiilor datorate la bugetul de stat sau la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale.
Aplicatia informatica de completare a formularului "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat" va putea fi descarcata, in mod gratuit, de pe http://anaf.mfinante.ro, domeniul "Asistenta contribuabili", subdomeniul "Programe utile".

 

Virgil Livanov
Virgil Livanovhttp://virgil-livanov
Virgil Livanov, analist KD management
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă