9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConstructiile, afacerea cu cea mai mare crestere

Constructiile, afacerea cu cea mai mare crestere

» In luna octombrie 2007, valoarea lucrarilor de constructii a avansat fata de luna septembrie 2007 cu 14,1%.

» S-au eliberat cu 18,4% mai multe autorizatii de constructie comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 34,5% in perioada 1 ianuarie-31 octombrie, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pentru aceeasi perioada a anului curent, s-au eliberat cu 18,4% mai multe autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS). Analistii imobiliari apreciaza insa ca aceste cresteri nu sunt spectaculoase, tendinta de crestere a volumului de lucrari in constructii mentinandu-se si pentru anul viitor.

48.015 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
Numarul total al autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in acest an este de 48.015. In luna octombrie 2007, s-au eliberat 5.115 autorizatii pentru constructia de cladiri rezidentiale, din care 58,5% in mediul rural si 41,5% in mediul urban. Numarul acestora este in scadere cu 11,2% fata de luna anterioara, dar in crestere cu 15,1% fata de luna corespunzatoare a anului precedent. Comparativ cu luna septembrie 2007, s-au produs schimbari in structura pe medii, in sensul scaderii ponderii in mediul rural si cresterii in mediul urban.
In regiunile de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Centru, Sud-Muntenia, Vest si Sud-Est s-au inregistrat scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru constructia de cladiri rezidentiale. In regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia si Bucuresti-Ilfov s-au inregistrat cresteri ale numarului de autorizatii eliberate pentru cladiri rezidentiale cu 101, respectiv 57 de autorizatii.
"Pentru domeniul rezidential, ritmul de crestere a volumului lucrarilor de constructii nu este mare. E normal ca volumul sa creasca daca tinem cont ca discutam despre proiecte incepute la nivelul anilor 2005-2006. In general se construieste mai mult decat in anii precedenti. In plus, dezvoltarea unui proiect rezidential e de durata, planul de urbanism zonal poate sa dureze 4-8 luni, pentru autorizatia de construire e nevoie de 1-4 luni etc. Pentru anul viitor, probabil, cresterea volumului lucrarilor de constructie va fi si mai mare", ne-a declarat Ruxandra Cleciu, presedinta Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Constructii noi – crestere de 32,4%
In luna octombrie 2007, valoarea lucrarilor de constructii a avansat fata de luna septembrie 2007 cu 14,1% si cu 35,5% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.
Comparativ cu luna precedenta, lucrarile executate la cladirile rezidentiale au crescut cu 77,7%, iar cele de constructii ingineresti au urcat cu doar 1,5%. Lucrarile de constructii executate la cladirile nerezidentiale au inregistrat o scadere cu 4,4%.
Pe elemente de structura a fost consemnata o crestere la lucrarile de constructii noi, cu 32,4%.
Lucrarile de constructii executate in luna octombrie 2007 comparativ cu luna octombrie 2006 au inregistrat, in termeni reali, o crestere cu 35,5%, evidentiata pe toate tipurile de constructii – constructii ingineresti, cladiri nerezidentiale si cladiri rezidentiale.

Cele mai citite

Dezvăluiri ClothOff, aplicația de pornografie deepfake

O investigație exclusivă realizată de Guardian pentru seria de podcasturi Black Box dezvăluie numele conectate la aplicația care a generat imagini nonconsensuale ale...

Profitul în fața siguranței vieții umane

De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari ignoră legile și expun clienții pericolelor mortale. În ciuda avertismentelor, instituțiile rămân pasive, iar specialiștii avertizează asupra unui...

Asociația Pro Infrastructură dezvăluie o situație alarmantă la șantier

Asociația Pro Infrastructură dezvăluie o situație alarmantă la șantierul Drumului Expres DEx12 Craiova-Pitești construit de UMB, compania lui Dorinel Umbrărescu, unde lucrările par...
Ultima oră
Pe aceeași temă