21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConstructiile, afacerea cu cea mai mare crestere

Constructiile, afacerea cu cea mai mare crestere

» In luna octombrie 2007, valoarea lucrarilor de constructii a avansat fata de luna septembrie 2007 cu 14,1%.

» S-au eliberat cu 18,4% mai multe autorizatii de constructie comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 34,5% in perioada 1 ianuarie-31 octombrie, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pentru aceeasi perioada a anului curent, s-au eliberat cu 18,4% mai multe autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS). Analistii imobiliari apreciaza insa ca aceste cresteri nu sunt spectaculoase, tendinta de crestere a volumului de lucrari in constructii mentinandu-se si pentru anul viitor.

48.015 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
Numarul total al autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in acest an este de 48.015. In luna octombrie 2007, s-au eliberat 5.115 autorizatii pentru constructia de cladiri rezidentiale, din care 58,5% in mediul rural si 41,5% in mediul urban. Numarul acestora este in scadere cu 11,2% fata de luna anterioara, dar in crestere cu 15,1% fata de luna corespunzatoare a anului precedent. Comparativ cu luna septembrie 2007, s-au produs schimbari in structura pe medii, in sensul scaderii ponderii in mediul rural si cresterii in mediul urban.
In regiunile de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Centru, Sud-Muntenia, Vest si Sud-Est s-au inregistrat scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru constructia de cladiri rezidentiale. In regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia si Bucuresti-Ilfov s-au inregistrat cresteri ale numarului de autorizatii eliberate pentru cladiri rezidentiale cu 101, respectiv 57 de autorizatii.
"Pentru domeniul rezidential, ritmul de crestere a volumului lucrarilor de constructii nu este mare. E normal ca volumul sa creasca daca tinem cont ca discutam despre proiecte incepute la nivelul anilor 2005-2006. In general se construieste mai mult decat in anii precedenti. In plus, dezvoltarea unui proiect rezidential e de durata, planul de urbanism zonal poate sa dureze 4-8 luni, pentru autorizatia de construire e nevoie de 1-4 luni etc. Pentru anul viitor, probabil, cresterea volumului lucrarilor de constructie va fi si mai mare", ne-a declarat Ruxandra Cleciu, presedinta Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Constructii noi – crestere de 32,4%
In luna octombrie 2007, valoarea lucrarilor de constructii a avansat fata de luna septembrie 2007 cu 14,1% si cu 35,5% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.
Comparativ cu luna precedenta, lucrarile executate la cladirile rezidentiale au crescut cu 77,7%, iar cele de constructii ingineresti au urcat cu doar 1,5%. Lucrarile de constructii executate la cladirile nerezidentiale au inregistrat o scadere cu 4,4%.
Pe elemente de structura a fost consemnata o crestere la lucrarile de constructii noi, cu 32,4%.
Lucrarile de constructii executate in luna octombrie 2007 comparativ cu luna octombrie 2006 au inregistrat, in termeni reali, o crestere cu 35,5%, evidentiata pe toate tipurile de constructii – constructii ingineresti, cladiri nerezidentiale si cladiri rezidentiale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă