» Gazoductul Nabucco va pompa catre Europa gazele din regiunea Marii Caspice in 2013, iar constructia ar putea sa inceapa inca din acest an, daca UE negociaza blocajul Turciei.
Reprezentantii statelor implicate in proiectul Nabucco se intalnesc, incepand de astazi, la Budapesta, la invitatia Comisiei Europene, care vrea sa discute despre sursele de finantare a gazoductului.
Specialistii spun ca proiectul Nabucco a devenit din ce in ce mai important pentru europeni dupa criza gazelor declansata de o disputa intre Moscova si Kiev pentru pretul gazului, care a pus mari probleme de alimentare tarilor europene si a scos la iveala dependenta fata de Gazprom. Totusi, nu lipsa banilor a intarziat proiectul Nabucco, semnat in 2002, ci problemele sale nerezolvate in negocierile cu Turcia, spun specialistii. "Nu finantarea este insa o problema, deoarece este de asteptat ca organismele financiare europene sa imprumute banii necesari constructiei gazoductului, pentru ca este o chestiune care tine de securitatea energetica.
Sunt multe probleme nerezolvate, inclusiv semnarea unui acord cu Turcia, care conditioneaza traseul gazoductului de intrarea in UE si insista sa primeasca 15% din gazele tranzitate ca un beneficiu. Pretentiile Turciei fac din Nabucco un proiect neprofitabil inca din start, iata de ce acesta va avea nevoie de sustinere politica puternica pentru a fi realizat", ne-a declarat analistul economic Aurelian Dochia.
Potrivit premierului Ungariei, agenda conferintei va avea ca tema principala asigurarea sprijinului financiar si politic din partea Uniunii Europene. "Asteptam ca BERD si BEI sa faca un angajament clar pentru sprijinirea proiectului. Este vorba nu numai de afaceri, ci si despre securitatea energetica a Europei", a spus premierul ungar Ferenc Gyurcsany, adaugand ca sustinerea si garantarea resurselor de catre UE au o importanta vitala.
Conducta, a carei constructie ar putea costa circa opt miliarde euro, urmeaza sa transporte 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an din regiunea caspica si Orientul Mijlociu pana in Austria. Romania detine o cota de 16% din consortiul care gestioneaza conducta si ar trebui sa investeasca aproximativ un miliard de euro in proiect, dar este de asteptat o sustinere masiva a UE.
"Costurile proiectului sunt estimate la sapte-opt miliarde euro si operatorul roman Transgaz trebuie sa participe si el, potrivit detinerii de 16% din capitalul companiei de administrare", a spus Dochia.
Consortiul Nabucco a anuntat insa un calendar al lucrarilor, in care va scoate la licitatie lucrarile de constructie a gazoductului la sfarsitul anului in curs sau la inceputul anului 2010, a declarat vineri directorul general al proiectului, Reinhard Mitschek, citat de Bloomberg. Rusia a anuntat din nou ca nu se opune constructiei Nabucco, insa ministrul ceh pentru Afaceri Europene, Alexander Vondra, a declarat ca gazoductul Nabucco nu va putea fi pus in functiune inainte de 2015.
» Profit incert
"Nabucco a incercat sa atraga bani din pietele internationale, dar investitorii nu s-au aratat interesati sa-l finanteze", adauga Dochia, care spune ca, pana in prezent, consortiul Nabucco a atras angajamente pentru livrari de numai trei miliarde metri cubi de gaze, fata de capacitatea sa de 25,5-31 miliarde de metri cubi pe an.