25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Concediul de odihna

» Lucrez de doi ani la aceeasi companie si, desi am dreptul la concediu de odihna, mi se refuza cererea de acordare a acestuia. Ce sa fac?
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Durata minima a concediului de odihna anual este de 21 de zile lucratoare, dar durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazuri expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Constatarea neregulilor si a eventualelor contraventii este in sarcina inspectorilor de munca. Prin urmare, va puteti adresa cu o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca si/sau la Inspectia Muncii.

Asteptam intrebarile dumneavoastra la e-mail angajari@romanialibera.ro sau pe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3, bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucuresti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă