Dupa ce luni a anuntat scumpirea carburantilor cu 800 lei/litru, marti compania Petrom a mai facut un anunt-soc: incepand de miercuri carburantii se mai scumpesc cu 900 lei/litru. Preturile carburantilor incep sa transforme masinile romanilor intr-un lux la care multi se gandesc sa mai renunte, iar guvernul isi vede date peste cap previziunile economice. Variatii au existat in ultima saptamana, dar acestea au fost in jos, barilul coborand de la 70,85 dolari/baril la 66 de dolari. Daca tot incearca sa ne convinga Petrom ca piata romaneasca a petrolului raspunde extrem de rapid la cotatiile internationale, practic in mai putin de 48 de ore, de ce nu raspunde la fel si in cazul in care cotatiile scad?
Pe de alta parte, companiile petroliere care activeaza pe piata romaneasca ascund sub majorarile motivate oficial de variatia cotatiilor internationale si pierderile pe care ele le-ar avea de suportat din cauza aprecierii leului in raport cu euro si dolarul. Sigur, nimeni nu recunoaste oficial acest lucru, dar este din ce in ce mai evident ca o schimbare mai semnificativa a raportului leu/euro si leu/dolar atrage dupa sine imediat o schimbare a preturilor la carburanti. Asa s-a intamplat si in aceasta saptamana cu cotatiile care au scazut permanent. Situatia convine de minune companiilor petroliere, care isi vad astfel umflate profiturile. Numai in primul trimestru al anului profitul marilor companii care activeaza pe piata romaneasca a atins circa 300 de milioane euro.
Copiind modelul altor tari, in care guvernele se gandesc sa intervina pentru temperarea cresterilor, si guvernul Romaniei ar trebui sa aiba in vedere aceast lucru. Guvernul polonez a anuntat ca va micsora pana la sfarsitul anului accizele la carburanti pentru a permite cresterea economica. In conditiile in care taxele si impozitele aplicate carburantilor reprezinta circa 60%, din care numai accizele acopera 40% din pret, o astfel de masura s-ar justifica. Ea ar fi si singura pe care o poate adopta Executivul pentru temperarea cresterilor, dar si aceasta posibilitate este ingradita de constrangerile bugetare.
Ce spune Petrom
In comunicatul transmis presei in dupa-amiaza zilei de marti, 6 septembrie 2005, compania Petrom anunta ca „noile preturi (intrate in vigoare ieri – n. red.) urmaresc fluctuatia cotatiilor internationale ale produselor petroliere”.
Situatia cotatiilor
Preturile titeiului au scazut marti, in conditiile in care statele industrializate se pregatesc sa livreze Statelor Unite petrol din rezervele strategice, iar rafinariile americane isi reiau activitatea, transmite Reuters. Pretul petrolului brut de referinta pe piata americana a scazut cu 1,47 de dolari, la 66,10 dolari pe baril, la ora 17.34 GMT. Pretul titeiului Brent, de referinta pe piata londoneza, a scazut cu 7 centi, la 64,76 de dolari pe baril.
Ce face Petrom:
Compania Petrom a majorat miercuri pretul benzinelor comercializate in statiile proprii cu 9 bani (900 lei vechi) pe litru pentru fiecare sortiment, dar a mentinut neschimbate preturile motorinelor si autogazului, informeaza un comunicat al firmei. Astfel, un litru de benzina ECO Premium a ajuns la 3,72 de lei, in timp ce sortimentul Premium fara plumb va costa 3,69 de lei. Benzina Top Premium 99+ a urcat de la 3,94 lei la 4,03 lei pe litru.
Benzina fara plumb a ajuns mai ieftina in Franta decat la noi
Dupa ce Petrom a scumpit benzinele de doua ori in mai putin de 48 de ore, pretul acestora a ajuns sa-l concureze cu succes pe cel din tarile europene dezvoltate, unde salariul mediu al locuitorilor depaseste cu succes valoarea de 1.500 de euro/luna. In tabelul alaturat este prezentat, comparativ, pretul mediu national al benzinei premium fara plumb de 95 din 22 de tari europene pentru primul trimestru al acestui an, asa cum au fost anuntate Directoratului General pentru Transport si Energiei al Comisiei Europene. Preturile, exprimate in euro/ litru includ toate taxele. Dupa cum se observa, benzina din Romania a ajuns sa fie mult mai scumpa decat in Franta, Belgia, Grecia, Spania, Austria sau Portugalia.
Tara Pretul (euro/l)
Belgia 1,068
Cehia 0,809
Danemarca 1,098
Germania 1,111
Estonia 0,673
Grecia 0,767
Spania 0,844
Franta 1,038
Irlanda 0,941
Italia 1,088
Cipru 0,756
Luxemburg 0,902
Ungaria 0,957
Malta 0,867
Olanda 1,248
Austria 0,910
Polonia 0,875
Portugalia 0,996
Slovenia 0,820
Slovacia 0,857
Suedia 1,103
Marea Britanie 1,129
ROMANIA 1,072*
*) Pretul a fost calculat la cursul BNR de marti, 1 euro = 3,4499 lei