La inceputul acestui an, 11 companii romanesti au fost incluse in indicii Dow Jones Global Market. Principalele criterii dupa care au fost alese acestea sunt capitalizarea bursiera, lichiditatea, dar si profilul sectorial. Daca pentru bursa de la Bucuresti acest lucru nu inseamna mare lucru, in schimb, pentru societatile introduse in componenta indicelui inseamna un plus de incredere din partea investitorilor straini.
Realizarea unui subindice pentru Romania si introducerea acestuia in Dow Jones Wilshire Global Total Market au fost, fara indoiala, de bun augur pentru ca cele 11 companii romanesti au adus, la nivel de indice, o crestere de peste 8%, in prima saptamana de tranzactionare a anului 2007. A fost una dintre cele mai mari cresteri daca avem in vedere indicii similari din zona central si est-europeana.
Pozitia indicelui national creat pe companiile romanesti este foarte buna si daca urmarim un clasament global, el ocupand un loc doi. De altfel, toate cele trei tari proaspat introduse in componenta indicelui global aduc un plus acestuia, caci se regasesc in primele 15 locuri ale acestui clasament.
Introducerea companiilor romanesti in acest indice nu este insa de natura a influenta semnificativ evolutia cursului de piata a respectivilor emitenti pe piata de la Bucuresti.
„Dincolo de cresterea vizibilitatii respectivilor emitenti pentru investitorii straini, singurul avantaj al acestora, prin introducerea lor in componenta indicelui, consta in recunoasterea transparentei in activitatea lor si o consolidare a increderii din partea investitorilor straini”, afirma analistul financiar Laurentiu Rosoiu.
Un alt castigator in planul vizibilitatii si recunoasterii transparentei si a procedurilor de lucru este, fara indoiala, Bursa de la Bucuresti, care isi consolideaza astfel statutul in ochii investitorilor straini. Nu in ultimul rand insa, putem spune ca introducerea respectivelor companii in componenta DJ Global Market aduce un plus de vizibilitate, de transparenta si de incredere pentru intreaga economie romaneasca. Putem vorbi, practic, de o continuare a procesului de crestere a vizibilitatii BVB pe plan international dupa lansarea in urma cu un an a indicelui ROTX pe piata de la Viena.