In urma investigatiei derulate pe piata produselor si serviciilor pentru dializa din Romania, Consiliul Concurentei a sanctionat trei companii de profil cu amenzi insumand peste 1,5 milioane euro. Autoritatea de concurenta "a constatat ca intre societatile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm s-a incheiat o intelegere de tip cartel, avand ca obiect participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in anul 2003, in cadrul subprogramului national de nefrologie – dializa", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.
In replica, Grupul Fresenius – lider mondial in produse si servicii de dializa – a anuntat ca va contesta decizia Consiliului Concurentei care acuza compania de incalcarea reglementarilor legale privind intelegerile anticoncurentiale de tip cartel. "Prin acest demers, compania va solicita in principal suspendarea executarii deciziei de sanctionare, precum si anularea acesteia, aspecte ce urmeaza a fi solutionate in fata Curtii de Apel Bucuresti", a declarat Alexandru Ciolan, director general Fresenius Medical Care Romania. Totodata, in urma aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a constatat incalcarea dispozitiilor legale de catre Ministerul Sanatatii Publice, in calitate de autoritate a administratiei publice centrale in domeniul sanatatii publice, pentru faptul ca, in perioada 2004-2006, nu a organizat anual, conform legii, licitatii pentru realizarea programului, inlaturand prin aceasta posibilitatea de manifestare a concurentei pe piata produselor pentru dializa din Romania.
"Investigatiile in domeniile care privesc programe de sanatate au inceput in septembrie 2005, pe fondul crizei cu care se confrunta sistemul sanitar, fiind vorba de o autosesizare a Consiliului Concurentei", a precizat Simona Barbu, de la biroul de presa al Consiliului Concurentei. Au fost facute trei investigatii: pe piata produselor si serviciilor pentru dializa, pe piata insulinei (s-au aplicat amenzi de peste 22 milioane euro) si a produselor oncologice (caz in care nu s-au constatat nereguli si dosarul s-a inchis). In prezent, investigatiile sunt considerate finalizate.