15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompania chineză de top SGCC vrea acţiuni la Transelectrica

Compania chineză de top SGCC vrea acţiuni la Transelectrica

Compania chineză State Grid Corporation of China (SGCC), inclusă în topul Forbes 2010 printre cele mai mari zece companii la nivel mondial, este interesată să intre în acţionariatul transportatorului de energie Transelectrica (TEL), au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

Compania chineză a prezentat Ministerului Economiei o ofertă, inclusiv financiară, pentru cumpărarea întregului pachet de 15% din acţiunile Transelectrica pe care Ministerul Economiei intenţionează să îl plaseze pe Bursa de Valori Bucureşti în acest an”, au afirmat sursele.

SGCC a ocupat anul trecut poziţia a opta în topul Forbes al celor mai mari 500 de companii din lume, cu venituri în 2009 de 184,5 miliarde de dolari, şi a fost desemnată totodată cel mai mare furnizor de utilităţi la nivel mondial.

Reprezentanţii Ministerului Economiei s-au limitat să precizeze că vânzarea acţiunilor Transelectrica “va avea loc prin metode specifice pieţei de capital, respectiv ofertă publică”.

“Preţul acţiunilor care se vând, determinat şi recomandat de intermediarul autorizat, va fi aprobat prin Hotărâre a Guvernului. În cadrul procesului de ofertare, potenţialii investitori interesaţi pot subscrie pentru cumpărarea de acţiuni”, se arată în răspunsul Ministerului Economiei.

SGCC a fost înfiinţată în 2002 şi are ca obiect principal de activitate construcţia şi operarea de reţele electrice în China.

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Transelectrica, va plasa la BVB acţiuni reprezentând câte 15% din capitalul companiei.

Conducerea Transelectrica a propus, suplimentar, o majorare de capital echivalentă cu 12% din titluri, care să fie realizată simultan cu listarea la bursă.

Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 73,6% din titluri, în timp ce Fondul Proprietatea are 13,5% din capital. Titlurile Transelectrica se tranzacţionează la BVB.

Potrivit altor surse din domeniul energetic, altă companie chineză, China Huadian, şi-a exprimat interesul pentru intrarea în acţionariatul EnergoNuclear, societate care deruleză proiectul de patru miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă.

Cele mai citite

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Mari personalități artistice vor fi prezente la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din iunie

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale...
Ultima oră
Pe aceeași temă