29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComerţul a scăzut în luna februarie cu 1,5%

Comerţul a scăzut în luna februarie cu 1,5%

Comerțul cu amănuntul  a scăzut cu 1,5% în luna februarie, față de ianuarie, însă a crescut cu 3,5% față de luna februarie a anului trecut, informează Mediafax.

Astfel, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în februarie faţă de ianuarie atât că serie brută, cu 1,5%, cât şi ca serie ajustată, cu 1,4%, dar a crescut comparativ cu luna similară din 2014 cu până la 3,5%, potrivit datelor INS.

Scăderea înregistrată în februarie comparativ cu ianuarie a fost cauzată de reducerea vânzărilor de alimente, băuturi şi tutun (-3,3% că serie brută şi -0,6% că serie ajustată) şi a celor de produse nealimentare (-2,7% brut şi -2,9% ajustat). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 4,1% ca serie brută şi cu 1,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate.

Raportat la februarie 2014, comerţul cu amănuntul a crescut în februarie anul acesta cu 3,3% ca serie brută şi cu 3,5% ca serie ajustată, datorită avansului înregistrat de vânzările de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (+10,8% brut şi 7,6% ajustat) şi de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7% brut şi +6,6% ajustat). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 3,2% ca serie brută şi cu 1,5% ca serie ajustată.

Pe ansamblul primelor două luni, afacerile pentru comerţul cu amănuntul au crescut cu 4,8% ca serie brută şi cu 4,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2014.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă