3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComertul a cazut cu peste o treime

Comertul a cazut cu peste o treime

» Dupa cresteri-record ale vanzarilor  inregistrate de comerciantii prezenti  pe piata romaneasca in anii anteriori, anul 2009 a adus o inversare a trendului, pe fondul scaderii consumului si al declinului economic general.

 

Datele statistice arata ca afacerile in comert si-au continuat declinul la nivelul primelor 11 luni din 2009, cu scaderi in comertul cu ridicata si amanuntul de -38,4% fata de perioada similara a anului anterior, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Datele INS au indicat ca declinul din comert raportat in primele 11 luni ale anului trecut s-a datorat, in principal,  reducerilor inregistrate in comertul cu autovehicule (-45,7%).
Analistii sustin ca turbulentele economice internationale au avut un impact negativ si asupra afacerilor din comert, desi declinul a fost  mai putin accentuat decat in alte domenii.
In plus, criza economica si diminuarea veniturilor populatiei au determinat schimbari ale obiceiurilor consumatorilor, care au redus cheltuielile impulsive, cu consecinte directe asupra vanzarilor.

"Am observat inca din primele luni ale anului 2009 o tendinta resimtita pe plan global, un comportament tot mai precaut al consumatorilor, pe fondul a ceea ce noi numim «criza de incredere» in stabilitatea propriilor venituri, in actualul context economic global. Suntem insa optimisti in privinta anului ce urmeaza, pentru ca, dincolo de actuala precautie a consumatorilor, nevoile se acumuleaza, ele nu dispar", a apreciat Cornel Oprisan, retail manager Ikea Romania.
In acest context, cererea interna va inregistra o usoara revenire in acest an, stimulata de revigorarea exporturilor si de masurile interne de sustinere a leului si a reluarii creditarii, sustin specialistii.

"In acest an cererea interna se va opri din cadere. Sunt multe forte de sens contrar, unele care vor stimula cererea interna (cum ar fi aprecierea leului sau decizia bancii centrale de reducere a dobanzii-cheie) si unele forte care vor continua sa afecteze negativ cererea interna, cum ar fi inghetarea pensiilor si a salariilor si cresterea somajului. Per ansamblu, aceste forte se vor anihila in decursul acestui an, rezultand o stagnare a cererii interne", a explicat Liviu Voinea, directorul general al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Scaderi sau stagnari ale vanzarilor sunt confirmate si de cifrele raportate de lanturile de retail. Grupul  german Metro a anuntat recent ca vanzarile pe pietele din  Europa de Est au scazut cu 12,8% anul trecut, ajungand la 15,8 miliarde euro, in timp ce retailerul de mobilier Ikea a anuntat pentru 2009 primele scaderi, de 9%,  de la deschiderea magazinului, in 2007.

Cele mai citite

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...

Președintele Israelului, Isaac Herzog, vrea un acord „prin toate mijloacele” pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas

Preşedintele israelian Isaac Herzog le-a cerut miercuri liderilor ţării să se încheie "prin toate mijloacele" un acord privind ostaticii deţinuţi de peste un an...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...
Ultima oră
Pe aceeași temă