19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComenzile noi din industrie au scazut in octombrie pentru a 11-a luna...

Comenzile noi din industrie au scazut in octombrie pentru a 11-a luna consecutiv, cu 12,5%

Comenzile noi din industrie au scazut si in prima luna din trimestrul IV, cu 12,5% fata de octombrie 2008, insa si-au revenit usor fata de luna septembrie, arata datele publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS), citat de Newsin.

Octombrie a fost a 11-a luna la rand de scadere a comenzilor noi din industrie, care s-au redus, in ritm anual, cu 9% in decembrie, cu 34,5% in ianuarie, cu 15,9% in februarie, cu 15,6% in martie, cu 24,2% in aprilie, cu 19,1% in mai, cu 16,2% in iunie, cu 20,9% in iulie, cu 19,6% in august si cu 19,3% in septembrie.

Ultima luna de crestere fata de luna similara din anul precedent a fost noiembrie 2008, cand comenzile noi din industrie au avansat cu 2,7%.

In octombrie, comenzile noi din industria bunurilor intermediare au scazut cu 25,3%, cele din industria bunurilor de uz curent s-au diminuat cu 11,9%, cele din sectorul bunurilor de capital, cu 1,7%, iar cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,5%.

Avans de 5,9% fata de septembrie

Fata de luna septembrie, comenzile noi din industrie au fost mai mari cu 5,9% in octombrie.

Pe marile grupe industriale, au fost inregistrate cresteri ale comenzilor noi in toate sectoarele de activitate. Astfel, in industria bunurilor de capital, comenzile noi au sporit cu 9%, in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 6,5%, in industria bunurilor intermediare, cu 3,2%, iar in industria bunurilor de uz curent, cu 1,1%.

In primele zece luni din 2009, comenzile noi din industrie s-au redus pe ansamblu cu 19,7%, ca urmare a scaderilor din toate sectoarele de activitate.

Astfel, comenzile noi din industria bunurilor intermediare au scazut cu 37,8%, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 17,3%, din industria bunurilor de uz curent, cu 11,6%, iar din industria bunurilor de capital, cu 1,7%.

Cele mai citite

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...
Ultima oră
Pe aceeași temă