5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCoaliţia şi-a împărţit combaterea evaziunii fiscale

Coaliţia şi-a împărţit combaterea evaziunii fiscale

Disputele din interiorul USL pe tema subordonării Fiscului par să se fi încheiat cu o remiză. Marea evaziune va merge la premier, deci la USL, buticarii vor rămâne la liberalul Chiţoiu.

Rămâne la PNL, dar controlul şi coordonarea va fi făcută de către PSD. Aceasta pare a fi ultima variantă pe care partidele din coaliţia de guvernare par să o aibă în vedere pentru combaterea evaziunii fiscale. Dacă politic un astfel de algoritm are şanse să funcţio­neze, practic, evaziunea fiscală riscă să rămână la acelaşi nivel, de vârf în Europa.

Ce spune PSD?

Prin vocea premierului Victor Ponta, părerea PSD este că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să rămână la Ministerul de Finanţe, însă coordonarea acesteia va fi făcută de primul-ministru. Acesta va avea la dispoziţie pentru controlul fenomenului evazionist şi alte instrumente precum Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), SRI şi SIE, spune premierul.

„ANAF e la Ministerul de Finanţe. Nu pleacă în altă parte. Facem o altă structură din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus şi domnul Chiţoiu de fiecare dată, în sensul în care Garda Financiară, Controlul vamal, celelalte, să fie unite într-o direcţie antifraudă care să nu mai aibă ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri şi firme care îşi plătesc taxe şi să se ducă, aşa cum e în ţările din ­Occident, exact pe zonele de evaziune fiscală, deci să fie mult mai eficientă în combaterea evaziunii“, a spus Ponta.

Controlul noii structuri va fi făcut de premier. „Acest lucru nu-l poate face şeful ANAF, ci pot ­să-l fac doar eu, pentru că am această autoritate de a coordona şi de a cere informaţii de la toate instituţiile“, a spus Ponta. Noua structură se va ocupa ţintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe şi alte produse, nu de „buticul din colţ“, mai declarase premierul şi săptămâna trecută. Verificarea micilor afaceri, numite generic de premier „buticul din colţ“, va rămâne în sarcina ANAF, deci a ministrului liberal de Finanţe, Daniel Chiţoiu.

Potrivit Mediafax, surse din USL au declarat anterior că premierul Ponta ar fi intenţionat să treacă, prin ordonanţă de urgenţă, ANAF în subordinea sa, ceea ce l-ar fi lăsat pe ministrul de Finanţe, liberalul Daniel Chiţoiu, fără o parte din portofoliu.

O declaraţie în acest sens a fost făcută mai recent de către vicepremierul Liviu Dragnea. Dacă ANAF nu prezintă rapid un plan pentru combaterea evaziunii, va fi înfiinţată o structură în subordinea Guvernului, ame­ninţa acum o săptămână el.

Chiţoiu e de acord cu prima jumătate

Deşi formal nu contrazice cu ­nimic declaraţiile premierului, ministrul de Finanţe şi tot­odată vicepremierul Daniel Chi­ţoiu pare a avea o altă părere. Într-o declaraţie făcută ieri, Chiţoiu a reiterat ideea înfiin­ţării structurii unificate de control şi a funcţionării acesteia în subordinea ANAF, fără a menţiona posibilitatea men­ţionată de Victor Ponta, anume ca sarcina coordonării să revină exclusiv premierului.

Ideea mutării noii structuri la Guvern a fost respinsă şi de Andrei Ştefan, consilier al ministrului Chiţoiu. „Nu poate fi vorba de o mutare, nici a ANAF şi nici a noii structuri la Guvern. Să nu uităm că atât sistemele informaţionale, cât şi apli­caţiile procedurale sunt interdependente cu celelalte structuri ANAF, centrale şi locale“, a spus ieri acesta, potrivit ­Hotnews.ro. 

Pe ce se bat PSD şi PNL?

30% din economia românească scapă oricăror taxe şi impozite, pierderea statului fiind egală cu 7-8% din PIB, respectiv 11 miliarde euro. Fiscul este o instituţie nereformată care aplică prezumţia de vinovăţie în relaţia cu contributorii, nu are implementat un sistem informatizat de control fiscal şi care face ca plata obligaţiilor la stat să fie o povară. Raportul „Paying Taxes 2013“ arată că în România o firmă e obligată să facă anual 42 de plăţi, de aproape trei ori mai mult decât media regiunii şi de 6 ori mai mult decât ţări precum Letonia.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă