10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCMA: România, în top 3 al ţărilor europene ce riscă falimentul

CMA: România, în top 3 al ţărilor europene ce riscă falimentul

Cu o probabilitate de încetare a plăţilor de 25,5 la sută, România a ajuns pe locul opt în lume şi pe locul trei în Europa în topul statelor cu cel mai mare risc de faliment în trimestrul doi din 2010, potrivit indicatorilor calculaţi de compania de monitorizare a pieţei financiare Credit Market Analysis (CMA), informează Agerpres.

Pe primul loc la nivel mondial în topul statelor cu cea mai mare probabilitate de încetare de plăţi se afla Venezuela, cu o probabilitate de încetare a plăţilor de 58,7 la sută, urmată de Grecia (55,6 la sută), Argentina (47,9 la sută), Pakistan (39 la sută), Ucraina (35,9 la sută), Emiratul Dubai (29,4 la sută), Irak (29 la sută), România (25,5 la sută), Letonia (23,6 la sută) şi Bulgaria (22,8 la sută).

Prima de risc (Credit Default Swap) pentru datoriile României a atins 412,8 puncte, România ocupând locul trei în Europa, după Grecia (primul loc, 55,6%) şi Ucraina (locul doi, 35,9%). CDS reprezintă costul asigurării contra unei încetări de plăţi pentru obligaţiunile guvernamentale emise de România şi este un instrument financiar utilizat de investitori pentru a se proteja faţă de riscul de neachitare al unui creditor.

România este considerată de investitori mai riscantă decât ţări precum Letonia şi Bulgaria, aflate, de asemenea, în top 10 mondial. În trimestrul doi din 2010, România este nou intrată în primele zece poziţii ale clasamentului ţărilor cu cel mai mare risc de intrare în incapacitate de plată.

În Europa emergentă, conform datelor CMA, România, Ungaria şi Bulgaria au înregistrat cele mai slabe rezultate în perioada aprilie-iunie 2010, costurile asociate datoriilor crescând cu 105 la sută, în cazul României, cu 95 la sută, în cazul Ungariei şi cu 93 la sută, în cazul Bulgariei.

Premierul României, Emil Boc, a supravieţuit unei moţiuni de cenzură, care a deschis drumul introducerii reformelor şi măsurilor de austeritate, se arată în studiul CMA.

Pe primul loc în topul statelor cu cea mai mică probabilitate de încetare de plăţi se afla Norvegia, cu o probabilitate de încetare a plăţilor de 2,4 la sută, urmată de Finlanda (3,1 la sută) şi Statele Unite (3,5 la sută)

CMA – Credit Market Analysis este membră a CME Group, cea mai mare bursă pentru instrumente derivative din lume.

 

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă