21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCiti: Intarzieri mari in formarea unui nou Guvern sau alegeri anticipate constituie...

Citi: Intarzieri mari in formarea unui nou Guvern sau alegeri anticipate constituie riscuri insemnate

Analistii Citi cred ca intarzierile mari in formarea unui nou Guvern sau alegerile anticipate reprezinta un risc insemnat, dar mentioneza ca posibilitatea unui scrutin inainte de termen este mai degraba scazuta, intrucat principalele partide nu-si doresc un astfel de scenariu, informeaza Mediafax.

"Desi finalizarea alegerilor prezidentiale reprezinta un pas important pentru reducerea incertitudinii, formarea unui nou Guvern este o misiune grea, avand in vedere compozitia actuala a Parlamentului", se arata intr-un raport Citi.

Analistii arata ca PDL, chiar cu sprijinul UDMR si al parlamentarilor independenti, nu detine suficiente voturi pentru formarea unui Guvern, daca nu vor exista incalcari ale principiilor in alte partide importante.

Totodata, analistii considera ca PDL ar putea sa se alieze cu PNL pentru formarea Guvernului si nu exclud in totalitate o alianta cu PSD, desi cred ca aceasta varianta nu este foarte posibila.

"In acest context, credem ca intarzieri indelungate in formarea unui nou Guvern sau alegeri anticipate constituie un risc important. In ceea ce priveste alegerile anticipate, consideram ca probabilitatea unui scrutin inainte de termen este mai degraba scazuta, avand in vedere absenta unor stimulente puternice pentru declansarea alegerilor in randul partidelor importante. Daca PSD si PNL pot sau nu sa se alieze impotriva PDL va juca un rol crucial in modelarea evolutiilor politice pe termen scurt", se mentioneaza in raportul Citi.

Potrivit rezultatelor anuntate la ora 11.00 de Biroul Electoral Central, dupa centralizarea voturilor din 99,13% de sectii, Traian Basescu a obtinut 50,37 % din voturi, in timp ce Mircea Geoana a obtinut 49,62 % din voturile populatiei.

Citi noteaza ca rezultatul a fost oarecum surprinzator, intucat majoritatea exit-poll-urilor il indicau drept castigator pe Geoana.

Analistii continua sa mentina scenariul de baza pentru 2010 si in perioada urmatoare, construit pe ipoteza unui mediu politic mult mai stabil incepand de anul viitor.

"In opinia noastra, revenirea la normalitate pe plan politic este o conditie necesara pentru implementarea credibila a programului economic sprijinit de FMI si Uniunea Europeana, care promoveaza disciplina pe partea fiscala si facilitarea adoptarii reformelor structurale cerute", se precizeaza in raportul Citi.

Expertii bancii anticipeaza ca investitorii vor monitoriza indeaproape daca evolutiile din plan politic vor duce la intarzieri "intolerabile" in realizarea masurilor de reformare din sfera fiscala, indiferent de structura viitorului Guvern.

"Pe masura ce deficitul bugetar se indreapta spre 8% din PIB, indulgenta pietelor pentru derapaje fiscale sau blocarea programului sustinut de FMI si UE este probabil limitata", mai sustin analistii Citi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă