6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCiolos vrea sa lase mostenire o lege a agriculturii

Ciolos vrea sa lase mostenire o lege a agriculturii

» Legea organica este menita sa sustina fermierii pe termen lung.

» Liderii sindicali sustin initiativa, dar au nevoie de ajutor rapid.

Ministrul Dacian Ciolos  lucreaza la un proiect de lege a agriculturii menit sa traseze reperele dezvoltarii domeniului pe termen lung, insa fermierii spun ca o lege organica are sanse mici de a fi aprobata in an electoral si sustin ca au nevoi financiare mai urgente.
"Exista in discutie o astfel de lege, care sa sustina productia agricola autohtona, insa, apropiindu-se perioada electorala, sansele ei de reusita se diminueaza", ne-a declarat Ciolos. Legea agriculturii trebuie sa coincida cu obiectivele politice si economice ale Ministerului Agriculturii (MADR), care se refera in primul rand la obtinerea unei continuitati in randul schemelor de plati, ne-a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat in MADR. "Continuitatea schemelor de plati permite fermierilor sa-si faca planuri pentru viitor, sa decida din timp unde vor sa-si plaseze banii. Alt obiectiv este atragerea de investitii in toate domeniile agriculturii, cum ar fi legumicultura", a mai spus Albu.

 

Secretarul de stat a adaugat ca o alta lege menita sa ajute reformele agricole este 150/2004, care ofera o bonificatie de 15% la acordarea creditelor agricole pentru infiintarea culturilor de toamna. "Mai lucram la dublarea bonificatiei la creditare, de la 15% la 30%", a mai spus oficialul Agriculturii.
sefii Agriculturii nu au dat detalii despre continutul proiectului legislativ, insa au mentionat ca o "lege-etalon" pentru agricultura autohtona ar putea fi cea din Franta, adaptata realitatilor autohtone. In esenta, o lege a agriculturii contine reglementari in domeniul zootehnic, legumicol, alimentar, de mediu, dar include si chestiuni legate de proprietatea intelectuala, comert, finantari, credite si limitele ajutoarelor date de stat, spun expertii.

Desi promisiunile nu au incetat sa curga, lucrurile s-au schimbat prea putin pentru a aduce agricultorul roman la linia de plutire europeana, ne-a declarat stefan Niculae, presedintele Federatiei Agrostar. El ne-a mai spus ca unul dintre dezideratele din agricultura este "o strategie pe termen scurt, pentru a iesi din criza actuala din agricultura, daca vrem sa facem din aceasta un pilon important in economia Romaniei". Niculae a completat faptul ca toate culturile trebuie sustinute, iar "creditul agricol este esential in acest sens".
Pentru ca o astfel de strategie sa mearga, trebuie sa fie acceptata de toate partidele politice, ne spune Niculae. El da exemplu pe fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur, care a scos Legea pietelor si articolele care o sustineau. "Initiativa lui Ciolos este foarte buna, insa pentru ca o astfel de lege sa reziste are nevoie de sustinere politica completa. Vezi PSD care, atunci cand a ajuns la putere, a scos Legea pietelor agricole", ne-a declarat Niculae.

Complementar spuselor oficialului Agrostar, Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), ne-a explicat de ce Romania are nevoie de un plan cu bataie lunga. "Printre lucrurile care trebuie inlaturate se numara piata neagra a cerealelor, care pune in dificultate orice producator agricol, prin simplul fapt ca trage pretul de cumparare mult in jos. Samsarii graului cumpara de la fermieri cu 40 de bani kilogramul si il vand mult mai scump ulterior", ne-a spus Matei. Un alt exemplu invocat de liderul sindical a fost cel al comertului cu floarea-soarelui, care in Ungaria si Austria se vinde cu 1,20 lei/kg, iar in Romania samsarii cumpara de la oameni cu 0,85 lei/kg.

Cele mai citite

Demisie la nivel înalt în Rusia. Responsabilul pentru sistemul de plăți digitale al băncii centrale din Rusia renunță la poziție

Olga Skorobogatova, prim-viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, a demisionat recent, marcând sfârșitul unei perioade semnificative în dezvoltarea digitală a sectorului bancar rus. Olga...

Se deschide un nou tronson pe Autostrada Ford: 17,7 km gata pentru circulație săptămâna viitoare

Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres DEx12, cunoscut drept Autostrada Ford, care face legătura între Craiova și Robănești, sunt aproape finalizate. Autoritățile au anunțat...

Premieră istorică realizată de astronomi

Astronomii au realizat o premieră istorică, capturând o imagine detaliată a stelei WOH G64, un gigant roșu aflat în ultimele etape ale vieții, situat...
Ultima oră
Pe aceeași temă