22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCioloș: 200 de speculatori au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci...

Cioloș: 200 de speculatori au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elvețieni. CCR discută sesizarea Guvernului pe 23 noiembrie

UPDATE 10,55: CCR va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni, informează Agerpres.

Sesizarea Guvernului se referă la Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

————————————-

Premierul Dacian Cioloș a explicat, marți, decizia Guvernului de a contesta la Curtea Constituțională, Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, după ce aceasta fusese votată în Parlament.

“Circa 200 de persoane au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elvețieni. Din cauza acestor speculatori au de suferit toate persoanele care au luat asemenea împrumuturi”, a afirmat premierul Cioloș.

Proiectul adoptat de Parlament prevede conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni la cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului. Deşi Comisiile de la Camera Deputaţilor adoptaseră amendamente care stabileau că doar persoanele fizice al căror grad de îndatorare depăşeşte 50% din venitul lunar vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric, iar conversia se va aplica doar până la pragul de 250.000 de franci elveţieni, în cele din urmă aceste prevederi au fost eliminate.


Citește și: Reacția Alinei Gorghiu, după ce Guvernul a anunțat că a contestat Legea conversiei creditelor la CCR: Era sănătos ca înainte de sesizare să comunice foarte clar motivele

Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei nu are motive „să pice” la Curtea Constituțională a României (CCR), a precizat, luni seara, președintele PNL Alina Gorghiu, după ce Guvernul a anunțat că a contestat actul normativ.


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă