37.1 C
București
joi, 11 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine va anula TVA redusă, Băsescu sau Boc?

Cine va anula TVA redusă, Băsescu sau Boc?

Atât preşedintele, cât şi premierul au promis Fondului Monetar Internaţional că vor „rezolva” problema creată de faptul că deputaţii Puterii au votat fără să ştie pentru TVA de 5% pentru lapte, brânză, carne, ulei, zahăr şi pentru ridicarea plafonului de neimpozitare a pensiilor de la 1.000 la 2.000 de lei. Măsurile, luate fără un studiu de impact bugetar la bază, ar reduce veniturile buge-ta-re cu aproape un miliard de euro pe an, adică 0,8% din PIB, potrivit calculelor RL.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută că Fondul a agreeat cu autorităţile române un cadru fiscal şi se aşteaptă ca el să fie respectat. Franks a mai spus că problema trebuie rezolvată până la 1 noiembrie, data încheierii evaluării FMI în România. „Am discutat această problemă cu preşedintele Bă-sescu şi cred că va lua măsuri în această privinţă”, a explicat oficialul. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că îşi va exprima opinia cu privire la proiectele de reducere a TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei după ce le va citi, precizând că până în prezent toate in-for-maţiile pe care le are sunt din presă. Traian Băsescu a evitat să spună dacă va promulga legile, declarând că nu le-a citit pentru că încă nu le-a primit.

Pe de altă parte, potrivit unor surse citate de Mediafax, premierul Emil Boc i-a asigurat pe reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) că situaţia generată de proiectele adoptate de către deputaţi va fi rezolvată rapid. Guvernul consideră că cele două propuneri legislative nu sunt în concordanţă cu Strategia fiscală transmisă deja Legislativului şi aşteaptă finalizarea procedurii în cazul acestor proiecte, pentru a stabili dacă trebuie să intervină.

Măsurile, luate fără un studiu de impact bugetar la bază, ar reduce veniturile bugetare cu aproape un miliard de euro pe an.

NEGOCIERI

Patronatele cer deficit mai mare

Reprezentanţii patronatelor din România propun delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) reducerea cotei unice la 10%, a CAS la 41%, TVA la produsele agricole de 5% şi o ţintă de deficit bugetar pentru 2011 mai mare de 4,4%. Un deficit mai mare cu două puncte procentuale decât ţinta pentru anul viitor ar asigura sumele necesare pentru investiţiii publice de trei miliarde de euro în 2011, spun patronatele. FMI analizează toate propunerile care vizează modificări de taxe, însă este foarte periculos ca sistemul fiscal să fie schimbat la scurtă vreme după ce au fost adoptate măsuri foarte dificile, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă