12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine concureaza cu "Prima Casa"

Cine concureaza cu “Prima Casa”

» Pana in prezent, cateva banci au lansat oferte de creditare cu costuri relativ apropiate de cele ale Programului "Prima Casa", insa avansul considerabil mai mare ii descurajeaza pe unii dintre potentialii clienti.

In conditiile in care creditarea ipotecara s-a restrans semnificativ, pe fondul crizei financiare internationale si al blocajului existent pe piata imobiliara, bancile si-au reconsiderat strategiile de finantare imobiliara si incep sa lanseze produse de creditare adaptate noilor cerinte ale pietei. Oricat de contestat a fost si continua sa fie, Programul "Prima Casa" a dat tonul acestor ajustari, intr-un mod chiar brutal, dar necesar. Avand in spate garantia statului, bancile au gasit resurse pentru a credita achizitia de locuinte la un cost minim istoric, cu mult sub costurile din ofertele standard. Deoarece cu o floare nu se face primavara – programul guvernamental acoperind o parte destul de mica din piata imobiliara –, cateva banci au lansat imprumuturi ipotecare ca alternativa la "Prima Casa". Ofertele care se considera concurente cu "Prima Casa" au costuri cu 10 pana la 35% mai mari. In prezent, dobanda anuala efectiva la Prima Casa este de aproximativ 5,1%.

Prima institutie bancara care a lansat un program de finantare destinat achizitionarii de locuinte, care concureaza indeaproape cu "Prima casa" prin prisma costurilor, este ING Bank Romania. Creditul "ING de Casa Noua" are o dobanda anuala variabila de 5,5% si o dobanda anuala efectiva (DAE) de 6,11%. Durata maxima este de 30 de ani, iar valoarea maxima a creditului este de 80.000 euro. Avansul perceput este de minimum 25% din valoarea locuintei. Banca nu percepe comision de rambursare anticipata. "Avem mii de aplicanti pentru creditul ING de Casa Noua, insa doar 10-20%, poate 30% din acestia ar putea incheia contracte. Pentru inceput, acordam cam 40 de credite pe saptamana", a declarat Albert Roggemans, directorul general adjunct al ING Bank.

Un alt produs de creditare avantajos a fost lansat recent de banca Italo Romena, prin care li se ofera tinerilor casatoriti cu varsta de pana la 35 de ani credite imobiliare de pana la 150.000 euro, fara avans, pe o perioada de maximum 25 de ani. Potrivit bancii, pentru un credit acordat pe o perioada de 10 ani, dobanda este in prezent de 4,32% pe an, in timp ce pentru o scadenta de 25 de ani, dobanda este 5,32% pe an. Nu se precizeaza care e dobanda anuala efectiva, dar trebuie avut in vedere comisionul de gestiune, de 0,75%, perceput anual la soldul creditului. Volksbank ofera de putina vreme un credit imobiliar la o dobanda variabila – legata de euribor la trei luni plus o marja 5,75%, respectiv de 6,75%, in functie de rulajul veniturilor prin conturile bancii. In prezent, dobanda este de 6,51%, respectiv de 7,51%, iar dobanda anuala efectiva se apropie de 7%, respectiv 8%. Perioada maxima de acordare este de 30 de ani.

Millennium Bank acorda credite imobiliare de pana in 300.000 euro, pe maximum 30 de ani, pentru care percepe un avans de minimum 30%. Daca avansul depaseste 40%, dobanda este egala cu euribor la trei luni plus o marja de 6,5%, iar daca avansul este de 30-40%, marja este de 7%. Dobanda anuala efectiva este de circa 8%, respectiv 8,5%, destul de departe de cea aferenta programului "Prima casa", de doar 5,1%. Si Banca Romaneasca acorda credite de pana la 300.000 euro pentru achizitia de locuinte din anumite ansambluri rezidentiale, insa dobanda este mai mare cu doua puncte procentuale fata de oferta prin "Prima Casa".

Bilant la "Prima Casa"
Fondul de Garantare a Creditelor a aprobat pana in prezent garantii pentru 2.853 de contracte de credit prin programul Prima Casa, a declarat sambata, la Realitatea TV, premierul Emil Boc. "Despre Prima Casa, vreau sa stiti ca pana in momentul de fata, potrivit informatiilor oficiale pe care le am de la presedintele Fondului, au fost analizate si solutionate favorabil si transmise bancilor decizii cu contracte de garantare pentru 2.853 de beneficiari", a spus Boc. El a precizat ca alte 289 de documentatii sunt in lucru, iar 314 dosare au fost retrimise pentru corecturi la banci, "pentru ca aici a aparut blocajul". Premierul a mentionat ca garantia medie acordata de stat este de 47.200 euro, iar pretul mediu de achizite se ridica la 53.700 euro, "deci cand ne-am orientat spre 60.000 (euro) am facut bine".

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă