5.5 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChiriţoiu: Cred că este foarte dificil ca OUG 50 să nu se...

Chiriţoiu: Cred că este foarte dificil ca OUG 50 să nu se mai aplice la creditele vechi

“Ordonanţa şi-a făcut deja efectul, iar 8 milioane de contracte au fost modificate. Nu văd cum am putea să venim acum şi să spunem: anulăm acele 8 milioane de contracte şi ne întoarcem la contractele care existau în iunie. Cred că tehnic este foarte dificil, poate chiar imposibil. Nici băncile nu vor aşa ceva, nimeni nu vrea aşa ceva”, a declarat pentru NewsIn Bogdan Chiriţoiu.

Modificarea OUG 50/2010, care trebuie să fie “satisfăcătoare” şi să nu conţină ambigiuităţi, va fi o condiţie a FMI pentru eliberarea următoarei tranşe, a declarat recent şeful misiunii Fondului Monetar Intenaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks. Anterior, el a declarat că, potrivit legislaţiei europene, OUG 50/2010 ar trebui aplicată pentru contractele noi, şi nu retroactiv, pe contractele existente.

Franks a mai spus că aplicarea ordonanţei în forma actuală ar provoca pierderi de sute de milioane de euro băncilor.

Pe de altă parte, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat că înainte de eliberarea ordonanţei a fost cerută şi părerea Comisiei Europene, de la care nu a fost primit niciun fel de semnal că ar fi ceva în neregulă.

Reprezentanţii ANPC vor merge la Bruxelles în această săptămână, unde vor discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) despre OUG 50/2010.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat în vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii în legislaţia românească a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplică atât contractelor de credit noi, cât şi celor aflate în derulare.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...

Boom imobiliar în Buzău după desființarea ariei protejate a Pădurii Crâng

Județul Buzău a devenit subiectul unui scandal major în urma desființării pădurii și parcului Crâng, cea mai mare pădure parc din estul Europei,...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...
Ultima oră
Pe aceeași temă