8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChina: Suntem pregătiţi pentru un război valutar

China: Suntem pregătiţi pentru un război valutar

China este “pregătită complet” pentru un război valutar, a declarat viceguvernatorul băncii centrale Yi Gang, informează Mediafax.

El a cerut,  însă, marilor puteri economice să respecte un acord convenit în cadrul G20 pentru evitarea unor astfel de confruntări, potrivit presei locale, citate de AFP.

Apelul viceguvernatorului vine după ce miniştrii de finanţe ai statelor G20 au încercat, în februarie, să calmeze temerile legate de un posibil război pe pieţele valutare.

Aceste temeri au fost alimentate de deprecierea recentă a yenului japonez, evoluţie pusă de critici pe seama manipulării monedei de către autorităţile de la Tokyo pentru obţinerea de avantaje în faţa altor exportatori din Asia.

Războiul valutar poate fi evitat dacă economiile importante respectă concluziile reuniunii G20 că politica monetară trebuie să fie în primul rând un instrument pentru politica economică internă, a spus Yi, citat de agenţia de presă Xinhua.

“China este pregătită complet. Atât în privinţa politicilor monetare cât şi a altor mecanisme, China va lua în considerare politicile neonvenţionale implementate de băncile centrale ale altor ţări”, a spus el.

Coreea de Sud a semnalat, de asemenea, că ar putea interveni pentru a deprecia wonul, întrucât aprecierea monedei afectează exportatorii.

Rezervele valutare ale Chinei depăşesc 3.300 de miliarde de dolari, iar economia ţării este puternic orientată spre export.

Cele mai citite

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă