21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChina, principalul motor mondial de crestere economica

China, principalul motor mondial de crestere economica

Pentru prima oara, China ar putea deveni in acest an principalul motor de crestere al economiei mondiale, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), citat joi de editia online a publicatiei britanice The Times, relateaza Rompres. Astfel, rata de crestere economica a Chinei va fi de aproximativ 11,2% in acest an, comparativ cu doar doua procente cat se preconizeaza ca va fi avansul economiei SUA.
In prezent, statul asiatic este cea de-a patra importanta economie mondiala, insa aportul sau la economia globala este de doar cinci procente din punct de vedere al tranzactiilor de pe piata.
Potrivit raportului FMI, atat in 2007, cat si in 2008, avansul economiei la nivel mondial va fi de 5,2%, in crestere cu 4,9%. Mai mult de jumatate din acest avans va reprezenta contributia pietelor tarilor in tranzitie.
China va contribui cu aproximativ o treime la cresterea economica a lumii, in vreme ce Rusia, India si China vor contribui impreuna cu mai mult de jumatate la avansul economiei mondiale.
Pentru anul viitor, analistii prognozeaza o incetinire a cresterii economiei chineze, dar cu toate acestea cresterea va fi destul de semnificativa, de 10,5%.
Prin contrast, avansul economic al Statelor Unite ale Americii a fost revizuit in scadere la 2% de la 2,2%, iar reprezentantii FMI se asteapta ca pentru anul viitor cresterea celei mai mari economii la nivel mondial sa ajunga la 2,8%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă