7.4 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChina, principalul motor mondial de crestere economica

China, principalul motor mondial de crestere economica

Pentru prima oara, China ar putea deveni in acest an principalul motor de crestere al economiei mondiale, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), citat joi de editia online a publicatiei britanice The Times, relateaza Rompres. Astfel, rata de crestere economica a Chinei va fi de aproximativ 11,2% in acest an, comparativ cu doar doua procente cat se preconizeaza ca va fi avansul economiei SUA.
In prezent, statul asiatic este cea de-a patra importanta economie mondiala, insa aportul sau la economia globala este de doar cinci procente din punct de vedere al tranzactiilor de pe piata.
Potrivit raportului FMI, atat in 2007, cat si in 2008, avansul economiei la nivel mondial va fi de 5,2%, in crestere cu 4,9%. Mai mult de jumatate din acest avans va reprezenta contributia pietelor tarilor in tranzitie.
China va contribui cu aproximativ o treime la cresterea economica a lumii, in vreme ce Rusia, India si China vor contribui impreuna cu mai mult de jumatate la avansul economiei mondiale.
Pentru anul viitor, analistii prognozeaza o incetinire a cresterii economiei chineze, dar cu toate acestea cresterea va fi destul de semnificativa, de 10,5%.
Prin contrast, avansul economic al Statelor Unite ale Americii a fost revizuit in scadere la 2% de la 2,2%, iar reprezentantii FMI se asteapta ca pentru anul viitor cresterea celei mai mari economii la nivel mondial sa ajunga la 2,8%.

Cele mai citite

Ariana, solitarul de pe inelul Rotschild

Familia Rotschild este unul dintre cele mai însemnate repere financiare ale ultimelor două secole. Cele mai multe dintre evenimentelor importante care au...

Firea ridicată la București în cocean de Ilfov, dar se alege cu gaura de la covrigul de Buzău

Ilustrație: Marian Avramescu Gabriela Firea a reușit să obțină susținerea filialei Partidului Social Democrat (PSD) București, între două pelerinaje Ilfov – Athos și retur,...

Parlamentul European aprobă pedepse de până la zece ani de închisoare pentru infracțiuni de mediu

Parlamentul European a aprobat înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni de mediu, care pot ajunge, de acum înainte, până la zece ani de închisoare. Eurodeputații au aprobat...
Ultima oră
Pe aceeași temă