» Valabilitatea certificatului pentru orice constructie este de doar 10 ani de la data emiterii.
» Din 2010, vanzarea si inchirierea apartamentelor nu se vor mai putea face fara "pasaportul" energetic.
Din acest an, documentatiile tehnice ale locuintelor nou-construite vor trebui sa includa si certificatul de performanta energetica. Prin Legea 372/2005 s-au stabilit conditiile referitoare la certificarea energetica a cladirilor – aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile noi si la cele supuse unor lucrari de modernizare, inspectarea din punctul de vedere al consumului de energie a cazanelor/instalatiilor din cladiri etc.
"Din anul 2010, vanzarea si inchirierea locuintelor si apartamentelor din blocurile de locuinte nu se vor mai putea face fara a detine certificatul de performanta energetica", a precizat Aurelia Simion, de la Directia generala tehnica in constructii, din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Legea a fost adoptata avand in vedere recomandarile Parlamentului European si ale Consiliului UE pentru aplicarea unor masuri specifice cu privire la eficienta energetica a cladirilor, pentru cresterea performantei energetice a acestora.
Certificatul de performanta energetica se elaboreaza pentru cladirile de locuit, birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri si alte cladiri consumatoare de energie, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate, si este valabil 10 ani de la data emiterii. Certificatul cuprinde valori de referinta, care permit consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Pentru cladirile existente, certificatul va fi insotit de recomandari de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.