22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCertificatele energetice devin obligatorii din aceasta luna

Certificatele energetice devin obligatorii din aceasta luna

Dupa ce au dat o ordonanta pentru amanarea cu un an a prevederilor legii, guvernantii s-au razgandit de frica penalitatilor europene.

Ce nota imi dati? Este intrebarea pe care o va pune orice proprietar care va fi interesat sa vanda constructia pe care o detine, fie ca este vorba de un apartament sau de o cladire intreaga. Cel mai probabil dupa 15 februarie, nici o locuinta nu se va mai putea tranzactiona fara certificatul de performanta energetica.
Autoritatile au revenit la deci-zia de amanare a acestei prevederi si au decis sa aplice din acest an legea privind certificarea energetica a apartamentelor din blocurile de locuinte. si asta, dupa ce au aflat ca risca declansarea procedurii de infringement de catre Uniunea Europeana.

Anularea amanarii legii
Legea nr. 372/2005 privind certificarea energetica a apartamentelor din blocurile de locuinte in vederea vanzarii-cumpararii sau inchirierii trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010. Numai ca, pe ultima suta de metri, Ministerul Finantelor Publice a decis sa dea o ordonanta prin care sa amane cu un an aplicarea acesteia. Ce au scapat din vedere autoritatile este ca aceasta lege face parte dintr-un set de obligatii pe care Romania si le-a asumat inca din 2007, cand a devenit membra a Uniunii Europene. La acea data, tara noastra a primit o derogare de trei ani pentru transpunerea legislatiei europene privind nota energetica data locuintelor.

Prin amanarea implementarii legislatiei, Romania nu face decat sa atraga penalitati usturatoare din partea Comisiei Europene. Dupa ce jurnalistii de la Conso.ro le-au atras atentia asupra acestei situatii, autoritatile s-au grabit sa promoveze o alta ordonanta, care sa o anuleze pe cea care a amanat legea. "Prin Ordonanta nr. 114, data anul trecut, a fost amanat acest termen cu un an de zile. Dorim sa intram in sedinta de Guvern cu o noua ordonanta, care sa o modifice pe cea din decembrie, si sa reintram cu Legea nr. 372 din 15 februarie", explica Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ordonanta va fi discutata fie in sedinta de Guvern din aceasta saptamana, fie in cea de saptamana viitoare.

 

Asa ca, cel mai probabil, legea privind certificarea energetica va intra in vigoare pana sa se incheie luna februarie, iar proprietarii de locuinte care vor sa faca tranzactii imobiliare vor trebui sa se conformeze. Prin certificatul energetic, potentialul cumparator, dar si chiriasul sunt informati asupra performantei energetice a locuintei. Aceasta este exprimata prin consumul total anual de energie, respectiv prin consumul de caldura anual pentru incalzire, apa calda si iluminat, dar si prin eficienta energetica totala a apartamentului sau a casei. La final, locuinta este incadrata intr-o clasa energetica – de la A, ceea ce inseamna eficienta energetica ridicata, pana la clasa G, echivalentul unei eficiente energetice scazute. Cum ajungeti insa, ca proprietari, sa primiti o astfel de nota pentru locuinta dumneavoastra?

Pasii sunt relativ simpli. Primul inseamna contactarea unei persoane autorizate sa faca acest lucru, respectiv un auditor energetic. Lista persoanelor atestate sa realizeze evaluari energetice se gaseste pe site-ul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (www.mt.ro), la sectiunea Domenii. Totodata, informatii complete pot fi obtinute si de la Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), la www.aaec.ro. In prezent, sunt aproape 700 de auditori energetici autorizati in Romania, iar numarul lor este in crestere.

Evaluarea, pas cu pas
Odata contactat auditorul, il invitati in apartamentul dumneavoastra. Este bine sa detineti toate informatiile necesare despre locuinta, pentru ca procesul de evaluare sa se desfasoare cat mai repede. Trebuie sa aveti la indemana cadastrul, sa stiti ce investitii ati facut in apartament si ce consum termic si electric ati inregistrat pe parcursul unui an. Importante sunt atat facturile din perioada de vara, cat si cele de iarna. Auditorul va inspecta peretii, daca au sau nu pete de igrasie. Totodata, se verifica ferestrele, sistemul de incalzire si tipul de calorifere din locuinta – daca acestea au pe ele repartitor de costuri si robinet termostatic, astfel incat sa permita reglarea temperaturii in incaperi.

Evaluarea in apartament se incheie in maximum doua ore, dar auditorul mai trebuie sa stea de vorba si cu administratorul blocului, pentru a afla informatii suplimentare despre consumul energetic total al cladirii, despre starea instalatiilor comune si despre eventualele pierderi de caldura. "Folosind informatiile primite de la proprietar, dar si datele in urma inspectiei necesare, auditorul energetic le va introduce intr-o metodologie specifica de evaluare. Se face un breviar de calcul sau se foloseste un soft din care rezulta niste cantitati specifice de consum energetic pentru incalzire, apa calda de consum, ventilare si climatizare si instalatia electrica", spune Daniela Rotariu, auditor energetic si membru al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri. In urma calculului rezulta o nota, care reprezinta eficienta energetica a locuintei evaluate si care va fi trecuta pe certificatul energetic.

Taxare dupa marime
Costurile evaluarii nu au fost inca stabilite. Auditorii vor taxa insa cu 1 pana la 3 euro/mp, crede Emilia Cernea Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri. "Probabil ca se va putea negocia un pret mai mic la suprafete mari. Pentru o garsoniera de 35 mp, nu poti sa taxezi doar cu 35 de euro. Este prea putin, iar munca auditorului este destul de complexa. Probabil ca se va situa undeva intre 100 si 200 de euro pentru locuintele mai mici, de una si doua camere, si va fi 250-300 de euro pentru apartamentele de 100-150 mp", precizeaza Emilia Cernea Mladin.  

Probleme legislative nerezolvate
Un aspect care ramane in ceata este faptul ca vanzatorul si cumparatorul nu vor avea cum sa conteste certificatul energetic, din cauza ca nu exista un organism care sa verifice corectitudinea respectarii metodologiei de aplicare a legii de catre auditori. In plus, spre deosebire de certificatele care arata eficienta energetica a cladirilor, cele pentru locuinte nu vor avea numar de inregistrare si astfel nu vor putea fi urmarite.
Aceasta scapare din legislatie lasa portite nesperate pentru acordarea unor certificate "preferentiale", dar care ar putea avantaja fie o parte, fie cealalta sa obtina pretul dorit. Analistul imobiliar Radu Zilisteanu crede ca, in lipsa unor instrumente clare de verificare a gradului de eficienta energetica, notele date de auditorii energetici vor fi subiective. "Din momentul introducerii certificatului energetic, cumparatorul va putea calcula ce investitii vor fi necesare in locuinta achizitionata pentru a elimina pierderile de energie. Aceasta ii va permite sa negocieze si sa obtina un discount mai mare la achizitie", a explicat Zilisteanu.

Nota energetica ar putea influenta preturile cu 10-15%
Cu certificatul energetic in dosar, puteti vinde sau inchiria locuinta. Nota va influenta pretul in sus sau in jos. Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Ioan Andreica, spune: "La apartamentele fara performanta energetica, certificatul ar putea sa aiba un impact in sensul reducerii, in anumite situatii, a preturilor, dar sa nu uitam ca la cele cu performanta energetica foarte buna ar trebui sa aiba un impact pozitiv".
Un apartament cu o eficienta energetica A are pierderi minime de energie termica si electrica si, prin urmare, costul intretinerii lunare este cu mult mai mic decat al unuia plasat in clasa E, care are pierderi de peste 50%. Asadar, nota energetica va cantari greu in tranzactiile imobiliare, putand influenta preturile cu 10-15%, dupa cum apreciaza specialistii din piata.   
Auditorul energetic Cornel Ghiulea spune ca eficienta energetica depinde si de modul in care este intretinut apartamentul, dar si de cladirea in care se afla. "Sunt cladiri in cartiere unde notele sunt D, E. Sunt cartiere si blocuri care au fost bine intretinute si se duc de la D spre C", considera Cornel Ghiulea, referindu-se la cladirile din Bucuresti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă