Certificarea energetică a clădirilor este o problemă „la ordinea zilei”. Dar cum se realizează efectiv, ce documente sunt necesare, care este procedura, ne spune un specialist în domeniu profesor la Universitate Tehnică de Construcţii din Bucureşti .
Ce este un certificat de performanţă energetică (CPE)?
CPE-ul este un document tehnic informativ întocmit doar de auditorii energetici atestaţi de MDRT în baza Ordinului 550/2003 şi care încadrează clădirea/apartamentul într-o clasă de eficienţă energetică.
Cum se realizează un CPE?
Procedura de certificare energetică include pentru început etapa de analizare a documentaţiei tehnice existente şi de culegere a informaţiilor direct pe teren. Ulterior, se determină prin calcul consumurile de energie aferente sistemelor de instalaţii din clădire (încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, climatizare şi ventilare) astfel încât să se poată încadra clădirea într-una din clasele de eficienţă energetică.
Cum sunt încadrate clădirile?
De la clasa A (foarte eficient energetic) la clasa G (foarte puţin eficient energetic). Încadrarea în clasele de eficienţă energetică este corelată cu notarea energetică a clădirii. Orice clădire/apartament va primi în certificat o notă energetică cuprinsă între 20 – 100, valorile peste 90 fiind caracteristice clădirilor eficiente energetic. Certificatul energetic va fi semnat şi ştampilat de auditor, devenind astfel un document oficial pentru care auditorul energetic îşi asumă toată responsabilitatea.
Cine realizează certificările, cum se găsesc auditorii energetici?
Auditorii energetici se găsesc în lista oficială prezentată pe site-ul www.mdrt.ro sau din listele de la adresele www.aiiro.ro şi www.aiiro-bucuresti.ro. Există deja birouri de certificare şi auditare energetică (www.vitastal.ro) în care o echipă de 2-3 persoane şi un auditor energetic pot realiza zilnic minim 5 CPE-uri.