2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCertificarea energetică a clădirilor

Certificarea energetică a clădirilor

Certificarea energetică a clădirilor este o problemă „la ordinea zilei”. Dar cum se realizează efectiv, ce documente sunt necesare, care este procedura, ne spune un specialist în domeniu profesor la ­Universitate Tehnică de Construcţii din Bucureşti .

Ce este un certificat de perfor­manţă energetică (CPE)?
CPE-ul este un document tehnic informativ întocmit doar de auditorii energetici atestaţi de MDRT în baza Ordinului 550/2003 şi care încadrează clă­direa/apartamentul  într-o clasă de eficienţă energetică.

Cum se realizează un CPE?
Procedura de certificare energe­ti­­că include pentru început etapa de analizare a documentaţiei tehnice existente şi de culegere a informaţiilor direct pe teren. Ulterior, se determină prin calcul consumurile de energie afe­ren­te sistemelor de instalaţii din clădire (încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, climatizare şi ventilare) astfel încât să se poată încadra clădirea într-una din clasele de eficienţă ener­getică.

Cum sunt încadrate clădirile?
De la clasa A (foarte eficient ener­getic) la clasa G (foarte puţin eficient energetic). Încadrarea în clasele de eficienţă energetică este corelată cu nota­rea energetică a clădirii. Orice clă­dire/apartament va primi în certificat o notă energetică cuprin­să între 20 – 100, valorile peste 90 fiind caracteristice clădirilor eficiente energetic. Certificatul energetic va fi semnat şi ştampilat de auditor, devenind astfel un document ­oficial pentru care auditorul ­energetic îşi asumă toată res­ponsabilitatea.

Cine realizează certificările, cum se găsesc auditorii ­energetici?
Auditorii energetici se găsesc în lista oficială prezentată pe ­site-ul www.mdrt.ro sau din listele de la adresele www.aiiro.ro şi www.aiiro-bucuresti.ro. Există deja birouri de certificare şi ­auditare energetică (www.­vitastal.ro) în care o echipă de 2-3 persoane şi un auditor energetic pot realiza zilnic minim 5 ­CPE-uri.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă