6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCentralele eoliene sunt o alternativa doar pentru micii consumatori

Centralele eoliene sunt o alternativa doar pentru micii consumatori

Cresterea accentuata din ultimii ani a preturilor la combustibilii energetici clasici, dar si restrictiile de mediu tot mai dure impuse la nivel mondial au dus la o dezvoltare puternica a energiei produse din surse regenerabile. De altfel, statele Uniunii Europene au inceput sa faca investitii pentru producerea energiei verzi cu multi ani in urma, cand Romania nici nu se gandea sa investeasca in acest sector, iar timpul pierdut atunci se face simtit astazi prin costurile energetice tot mai mari pe care le avem de suportat. Dezvoltarea surselor regenerabile nu inseamna insa eliminarea celor clasice, ele fiind orientate, in special, spre consumul casnic.

Vrem multe, dar facem putine

Romania are un potential eolian de circa 14.000 MW putere instalata si un potential tehnic amenajabil de 2.500 MW. Investitiile necesare in acest domeniu se ridica la un milion de euro/MW instalat si, potrivit strategiei nationale de valorificare a resurselor energetice, din 2003, singura existenta, pana la sfarsitul lui 2010 in Romania ar trebui sa functioneze capacitati de productie de 120 MW, iar pana in 2015 ele ar trebui sa atinga 280 MW. Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sursele regenerabile ar putea transforma tara noastra in cea mai mare putere energetica regionala, iar, daca s-ar fructifica potentialul eolian al Dobrogei, care ar fi de 2000 MW putere instalata, s-ar depasi productia a doua grupuri nucleare de la Cernavoda. A vorbi insa acum de o putere regionala in conditiile in care investitiile Romaniei in producerea energiei verzi sunt aproape nule, exceptie facand biocombustibilii, pare mai degraba o exaltare. Daca vorbim strict de energia eoliana, lucrurile stau chiar foarte prost pentru noi si suntem departe de UE. De fapt, nici nu mai trebui sa ne uitam unde este Germania, care este liderul european in producerea energiei eoliene, sau Olanda, si putem sa ne uitam in jurul nostru. Vom descoperi atunci ca si bulgarii ne-au luat-o inainte, iar pentru a-i ajunge din urma pe unguri avem nevoie de investitii serioase.

Intre strategii si realitate

Utilizarea energiei eoliene prezinta dezavantajul ca este inconstanta, avand o durata mica de utilizare a capacitatii instalate.
Vorbind strict despre bani, cei 2.000 MW ar costa pe la 2.000 milioane euro, iar, daca ar fi sa calculam ce fel de capacitati ne-ar trebui pentru a acoperi productia a doua grupuri nucleare, adica 1.300 MW pe an, am ajunge la niste sume de ordinul zecilor de mii de miliarde de euro. Sume astronomice care nu justifica investitia.
In plus, nu trebuie scapat din vedere faptul ca un KWh produs prin surse regenerabile este mai scump, in lipsa subventionarii prin intermediul certificatelor verzi, chiar si decat unul produs in termocentrala.
Pe de alta parte, centralele eoliene sunt neinsemnate pentru industrie, utilizarea lor avand la baza un concept orientat spre localizarea producerii energiei aproape de consum in sursa de mica putere.
Chiar si asa, in spatele fiecarei surse de energie regenerabila trebuie sa se afle o sursa clasica pentru a putea asigura continuitatea in alimentare. Evident ca problema energiei eoliene nu se pune in termeni comparativi cu energia nucleara, cum eronat a facut-o ministrul Vosganian.

Inceputurile

Primii pasi in acest domeniu au fost facuti la Ploiesti, Pasul Tihuta si Baia  (langa Tulcea) unde au fost instalate cateva centrale eoliene. De exemplu la Baia, firma Pentium SRL din Satu Mare a instalat o centrala si in curand o va instala si pe a doua. La sfarsitul anului trecut, compania Enel a anuntat ca va dezvolta in urmatorii trei ani la Tulcea un proiect pentru producerea energiei eoliene in care va investi 24 milioane euro, pentru aceasta urmand sa puna bazele si unei societati noi care se va numi Enel Wind. La randul ei, si compania Electrica si-a exprimat la sfarsitul anului trecut interesul pentru construirea unui parc de productie a energiei eoliene, cele mai vizate zone fiind in Dobrogea. La realizarea acestui proiect ar putea participa financiar si anumite companii germane.
La trei kilometri de Bistrita Nasaud, in Pasul Tihuta, firma Ilexim Viiflora din Bistrita a pus in functiune o centrala eoliana experimentala de 250 KW, investitia ridicandu-se la 140.000 de euro, iar la Ploiesti, in judetul Prahova, a fost pusa in functiune o centrala de 660 KW. De asemenea, printre proiectele depuse la Agentia Romana pentru Conservarea Energiei se mai numara construirea unui parc eolian la Limanu si a unui grup eolian de 1,5 MW in zona Agigea. Si Petrom a fost interesata de producerea energiei eoliene, in primavara anului 2004 chiar anuntand ca intentioneaza sa investeasca din 2005 circa sase milioane de euro pentru crearea unui parc eolian, cu cinci centrale, in zona Constantei. Deocamdata acest proiect nu a inceput, dar nu este exclus ca noii proprietari ai companiei sa revina asupra acestei investitii, mai ales ca OMV a anuntat ca va investi, la nivelul grupului, in urmatorii ani circa 500 milioane de euro in domeniul energiei regenerabile. Noul domeniu de activitate include intr-o prima faza utilizarea biogazului, a energiilor geotermale si a hidrogenului.

Cele mai bune zone
In Romania, cele mai bune zone identificate pentru montarea centralelor eoliene sunt litoralul Marii Negre si Dobrogea. Daca vorbim despre zona Marii Negre, specialistii au in vedere atat zona on-shore, cat si pe cea off-shore, la o distanta de 20 metri fata de tarm. Alte perimetre luate in calcul sunt cele din zona Muntelui Semenic, a Carpatilor de Curbura, Delta Dunarii, Muntii Apuseni si Retezat. Exista unele probleme, avand in vedere ca unele dintre zonele care se preteaza foarte bine la instalarea centralelor eoliene sunt situate in rezervatii naturale, iar aprobarile necesare pentru demararea unor astfel de proiecte sunt dificil de obtinut.

In Europa, 7.588 MW instalati in 2006

In Europa, anul trecut au fost instalate centrale eoliene cu o capacitate de 7.588 MW. Investitiile s-au ridicat la 9 miliarde de euro, iar capacitatea instalata reprezinta o crestere cu 23% comparativ cu cea instalata in 2005. Germania si Spania conduc topul investitiilor in acest domeniu, ele atragand anul trecut 50% din suma investita la nivelul Uniunii Europene. Energia eoliana s-a dezvoltat foarte bine in ultimul timp, avand in vedere ca in urma cu cativa ani, la nivelul anului 2002 mai precis, numai 680 MW au fost instalati in afara Germaniei, Spaniei si Danemarcei, in timp ce anul trecut au fost instalati 3.755 MW. Anul trecut in Germania au fost instalati 2.233 MW, ea ajungand astfel la 20.000 MW, in timp ce in Spania au fost instalati in 2006 nu mai putin de 1.587 MW.
"Daca avem in vedere ca anul are 8.700 de ore, o centrala eoliana nu functioneaza mai mult de 800 de ore. Sunt perioade cand poate lucra la capacitatea maxima atunci cand vantul bate, dar poate lucra si mult sub, cand vantul este foarte slab. Grupul 1 de la Cernavoda are o putere de 700 MW si livreaza constant in retea cam 650 MW pe an. Chiar daca am avea centrale eoliene cu o putere de 2.000 MW care sa functioneze din plin, tot nu am putea produce cei 650 MW de la Cernavoda pentru ca trebuie sa tinem cont de faptul ca randamentul centralei eoliene este de circa 10%", este de parere Jean Constantinescu, presedintele Asociatiei Institutul Roman al Energiei."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă