3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCele mai frecvente greseli din scrisoarea de intentie

Cele mai frecvente greseli din scrisoarea de intentie

Exprimarea plina de sabloane, "perierea" exagerata a angajatorului si gafele de ortografie ii descalifica pe candidati in cursa catre interviu.

Oscrisoare de intentie este, asa cum sugereaza si numele, un document prin care un candidat isi manifesta interesul pentru un post anume si intentia de a-l ocupa. O astfel de epistola nu este un prilej de promovare personala si de vanzare.
"Acest rol il are CV-ul. Calitatea CV-ului determina in realitate masura in care veti fi invitat sau nu la interviu", spune Eduard Ezeanu, consilier in cariera la CareerExperts. El este de parere ca greseala cea mai frecventa in redactarea unei scrisori de intentie este faptul ca i se acorda o importanta exagerata si, ca urmare, ea devine excesiv de lunga, laborioasa si incarcata.

"Sunt om de echipa, motivat si ambitios"
O alta greseala foarte comuna este descrierea personala in scrisoarea de intentie folosind clisee. "Aproape orice persoana spune in aceasta ca este ambitioasa si motivata, un bun comunicator, un bun jucator in echipa. Or, realitatea este ca multe dintre ele nu sunt, iar angajatorii au invatat sa nu ia in serios aceste afirmatii gratuite. Motiv pentru care este mai bine sa fie lasate deoparte in redactarea scrisorii de intentie", explica Eduard Ezeanu. De altfel, copierea frazelor-sablon din scrisorile de intentie model gasite pe internet denota lipsa de originalitate. Informatiile pot fi nerelevante pentru respectiva persoana. In plus, au un caracter generalizat.

Chiar daca doriti sa atrageti atentia si sa fiti selectat pentru interviu, nu este cazul sa flatati in scris persoane pe care nu le cunoasteti sau sa aveti formulari de tipul "sunteti cea mai importanta companie de pe piata si mi-as dori integrarea intr-un mediu de exceptie". "Nu veti face o impresie placuta. Dimpotriva", considera Mihaela Scarlat, consultant la Advice EMA-Partners.
Adresarea scrisorii de intentie unei persoane care nu lucreaza in companie este o greseala majora. "In acest caz, dezinformarea va poate costa scump", atrage atentia Mihaela Scarlat. Ea mai spune ca si redactarea unei scrisori de intentie "poetice, de genul «din prima clipa in care am gasit pe Google compania dumneavoastra, mi-am dat seama ca locul meu e aici»" nu va face o impresie buna angajatorului.

Atentie la ortografie!
O greseala de ortografie, de exprimare sau de tastare va poate scoate din cursa calificarii la interviul de recrutare. Este indicat sa scrieti textul cu diacritice, pentru a evita orice confuzie. Insa aveti grija sa alegeti un font comun, pe care il au aproape toti utilizatorii de computere, de exemplu Times New Roman.
Dupa ce terminati de redactat scrisoarea, cititi-o, fara jena, cu voce tare. Verificati de doua ori scrisoarea! si n-ar fi rau sa o aratati si unei persoane apropiate, pentru ca aceasta sa va spuna parerea ei sincera. Dupa aceea, puteti sa trimiteti scrisoarea (o singura data), de pe o adresa de e-mail care sa fie adecvata (de preferat una alcatuita din prenumele si numele dumneavoastra).

Mentionati denumirea jobului si codul acestuia
Angajatorii primesc mii de scrisori de intentie si vor sa vada repede de ce post anume sunteti interesat. De aceea, inca din primele fraze ar trebui sa se inteleaga foarte clar carei persoane va adresati si denumirea jobului la care vreti sa candidati. Daca in anuntul locului de munca scos la concurs era trecut si un cod pentru acesta, atunci trebuie sa-l includeti. Tot in primele fraze ale scrisorii este bine sa precizati si sursa de la care ati aflat despre slujba disponibila.
Sursa: Alin Ghizasan, business-coach

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă