7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe va cere UE Chinei, SUA şi Japoniei

Ce va cere UE Chinei, SUA şi Japoniei

Uniunea Europeană va cere Chinei, în această săptămână, la o reuniune a G20, să susţină cererea internă, iar Statelor Unite şi Japoniei să reducă deficitele bugetare, ca parte a eforturilor de echilibrare a dezvoltării la nivel mondial, potrivit unui document al UE citat de Reuters, relatează Mediafax.

Liderii financiari ai celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii se vor reuni la Washington în această săptămână pentru discuţii care se vor concentra pe creşterea economiei mondiale şi problema agravării crizei datoriilor din zona euro.

Documentul obţinut de Reuters stabileşte priorităţile delegaţiei UE la reuniunea G20.

„Atât economiile cu excedente, cât şi cele cu deficite trebuie să ia măsuri pentru reechilibrarea cererii la nivel global”, se arată în document.

Măsurile de consolidare aplicate de majoritatea statelor Uniunii Europene, Statele Unite şi Japonia trebuie să fie însoţite de politici adecvate în alte regiuni ale lumii, pentru a se evita scăderea cererii.

„În acest context, G20 trebuie să se concentreze pe rolul pe care trebuie să îl aibă ratele de schimb valutar, în special al yuanului chinezesc”, potrivit UE.

Pentru a implica mai mult China, a doua mare economie a lumii, în guvernanţa economică, au existat discuţii de a include moneda sa în coşul care formează drepturile speciale de tragere (DST) ale FMI.

Economiile avansate au impus condiţia ca yuanul să fie convertibil, dar China nu a stabilit un termen în acest scop.

Documentul UE a adoptat un ton mai concilian, afirmând că monedele incluse în coş trebuie să îndeplinească în mare parte standardele de convertibilitate, şi nu integral.

Liderii G20 au convenit în iunie 2010, la Toronto, ca deficitele bugetare să fie reduse la jumătate până în 2013.

„Consolidarea fiscală este o prioritate a tuturor ţărilor din UE, chiar dacă amploarea măsurilor necesare diferă de la o ţară la alta”, se arată în documentul aprobat săptămâna trecută de miniştrii de Finanţe comunitari.

Pieţele financiare exercită presiuni mari asupra Greciei, Irlandei, Portugaliei, Spaniei şi Italiei pentru reducerea deficitelor.

Germania, cea mai mare economie a Europei, anticipează pentru acest an un deficit bugetar de 1,5%, iar pentru 2014 ar trebui să ajungă la un echilibru bugetar.

Cele mai citite

Emma McKeon, cea mai decorată înotătoare din istoria Australiei, își anunță retragerea la doar 30 de ani!

Emma McKeon, simbol al excelenței în înotul mondial, a decis să își încheie cariera sportivă, după un parcurs impresionant marcat de multiple recorduri și...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD după eșecul din alegerile prezidențiale 

Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD luni, 25 noiembrie, după ce a ratat intrarea în turul II al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă