Decat sa scrieti, la sectiunea hobby dintr-un CV, "imi place sa citesc, sa calatoresc si sa admir natura", mai bine nu treceti nimic. Cel putin asa spun expertii in resurse umane.
Un hobby, explica Marinela Rosu, consultant recrutare la compania de resurse umane InnerLook, reprezinta o preocupare care va face placere, o ocupatie favorita. Este vorba despre o pasiune care va defineste, care vorbeste mai mult despre stilul dumneavoastra de viata, despre preferinte si care poate da si alte indicii cu privire la personalitate.
"De exemplu, o persoana care are ca hobby fotbalul si a fost in concursuri cu echipa sau chiar campion local, national este cu siguranta mai degraba competitiva alaturi de echipa. O altfel de informatie transmite o persoana care este pasionata de sah sau pictura ori muzica clasica", spune Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group.
Pe de alta parte, cei pasionati de sporturi extreme s-ar putea sa nu aiba de castigat la un interviu, pentru ca nici unui angajator nu-i plac salariatii care sunt dispusi sa riste la maximum.
Insa nu orice activitate preferata trebuie mentionata in prezentarea dumneavoastra. "Doar daca acest hobby va dezvolta abilitati care pot fi utile la locul de munca este indicat sa-l mentionati", spune specialista Marinela Rosu.
Altfel, ati putea ajunge sa starniti rasul cu pasiunile dumneavoastra. Au fost cazuri in care la interviu s-a prezentat un barbat foarte bine facut, care candida pentru un post in logistica, iar la hobby era trecut "crosetatul". Un altul, in varsta de 19 ani, care voia sa devina agent de vanzari, a scris, la aceeasi sectiune, foarte sincer, ca-i plac "femeile, calatoriile si schimbarile dese".
Fara minciuni!
Oana Fortu, associate partner la Poweron Global, subliniaza faptul ca nici la rubrica "hobby" nu trebuie spuse minciuni, pentru ca angajatorul isi da seama repede daca umblati "cu cioara vopsita".
"De exemplu, daca treceti in CV faptul ca va place sa faceti «hiking», s-ar putea sa fiti intrebat in ce zone practicati asta. Veti fi luat prin surprindere si nu veti sti ce sa raspundeti, mai ales daca ati scris propozitia doar asa, pentru ca da bine", explica Oana Fortu. Ea recomanda doar tinerilor sau celor care au putina experienta sa completeze rubrica "hobby".
"Daca in timpul interviului sunteti intrebat despre cum ati dezvoltat hobby-ul, ce inseamna pentru dumneavoastra, cat de des acordati timp pentru el, trebuie sa puteti aduce argumente, sa vorbiti despre asta", mai spune Alina Botezatu.