Oportunitati. Tehnologiile alternative le permit astazi si celor cu bugete mici si medii achizitionarea unei case de vacanta.
In general, persoanele care doresc sa-si construiasca o casa de vacanta aleg ca material principal lemnul, mai ales daca este vorba de terenuri aflate in zona montana. Casele din lemn sunt, contrar prejudecatilor multor romani, rezistente la seisme sau la diferite stari meteorologice, dar si mai ieftine si mai rapid de construit decat cele din beton, piatra sau caramida.
"Un proiect vizand o constructie pe structura din panouri de lemn, la rosu, fara fundatie, presupune costuri situate intre 100 si 130 de euro/mp, in timp ce costurile estimative ale finisajelor se situeaza intre 120 si 140 de euro/mp constructie desfasurata", spune Radu Alexandru, manager al companiei Alma Construct. Specialistul precizeaza ca respectivele preturi nu includ fundatia, instalatiile, obiectele sanitare sau finisarile de pardoseli, cum ar fi gresia, faianta si parchetul.
Preferintele romanilor
"Casele de vacanta au, in general, suprafete medii, cuprinse intre 70 si 100 mp/nivel, astfel ca, pornind de la un pret de 250 euro/mp constructie la rosu±finisaje si avand drept reper o casa de 150 mp, rezulta un cost estimativ al acesteia de aproximativ 37.500 de euro", apreciaza Daniel Tudora, manager al agentiei imobiliare Expert Imob. El adauga ca romanii aleg sa aloce mai mult spatiu activitatilor in aer liber, astfel ca prefera constructii mai putin mari ca suprafata, pentru a beneficia de mai mult teren in jurul casei. Fie ca vorbim de spatiu de joaca pentru copii, de amenajarea unor miniterenuri de fotbal, tenis sau baschet, destinatia unei case de vacanta se doreste a fi, in primul rand, una de relaxare in aer liber.
"Acesta este si motivul pentru care cei cu bugete mici si medii alocate caselor de vacanta nu investesc foarte mult in amenajarea interioara, in sensul ca, fiind o casa ce urmeaza sa fie locuita doar cateva zile sau saptamani pe an, poate fi eficient utilata si mobiliata cu elemente de serie si nu neaparat executate la comanda", precizeaza Daniel Tudora.
Loc pentru petrecareti
Din punctul de vedere al compartimentarii in interior, casele de vacanta beneficiaza, in general, de un living generos la parter, capabil sa adaposteasca grupuri de 10-15 persoane sau chiar mai multe, in timp ce etajul sau etajele, daca vorbim de constructii mai mari, sunt rezervate dormitoarelor familiei, dar si camerelor pentru musafirii care raman peste noapte.
Case pentru fiecare
O casa de vacanta nu mai reprezinta un vis irealizabil, deoarece evolutiile tehnologice ale ultimilor ani, insotite de ofertele tot mai variate de modele de constructii sau materiale utilizate, permit accesul la astfel de proprietati nu numai persoanelor cu bugete de sute de mii de euro, ci si acelora care nu-si permit sa aloce mai mult de 40.000-50.000 de euro.
Sursa: Cezar Filip, consultant amenjari interioare