21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe tip de companii vor da faliment in 2009

Ce tip de companii vor da faliment in 2009

In timp ce consumatorii isi inchid portofelele preferand sa economiseasca, veniturile companiilor si marilor corporatii scad la minime istorice. De parca nu ar fi deajuns, aceste minime istorice care se repeta tot mai des trag firmele cu viteza in groapa falimentului, informeaza Yahoo Finance, citat de ziare.com.

Mari lanturi de magazine si restaurante din America au pierit deja. Nici bancle nu stau prea bine. Ultimele trei au fost raportate de autoritati in faliment duminica. Analistii se intreaba daca nu cumva acesta este semnul unei epidemii.

Ratingurile Moody's arata ca in 2009 vom avea de trei ori mai multe falimente decat in 2008 si de 15 ori mai multe in comparatie cu cele din anul 2007. Aceste procente sunt echivalentul a 25 de falimente rasunatoare pe luna. Majoritatea celor care isi vor inchide portile definitiv vor fi cei care isi desfasoara activitatea in sectorul de retail, imobiliar si auto.

Potrivit analistilor, Christler este doar una din companiile din industria auto ce nu va supravietui turbulentelor din 2009, provocate de criza economica. Cand o companie insista sa nu fie trasa pe dreapta cu verdictul faliment, ceva e putred. CEO-ul companiei, Bob Nardelli cam asta face de ceva luni bune. Bate la toate usile pentru a cere un dram de ajutor si promite ca va intra din nou pe profit cu masini ecologice si fiabile. Dintre toti constructorii auto, Chrysler este in cel mai mare pericol de a da faliment. Cu un portofoliu plin de masini imense care cer disperate benzina, era de asteptat sa se intample acest lucru. Parteneriatul recent cu Fiat, este oarecum dubios in conditiile in care compania italiana nu este dispusa sa bage bani in aliatul cu probleme, disperat chiar dupa lichiditati.

Nu este cazul -inca – in Romania, insa in Las Vegas, lanturi mari de cazinouri renumite intra in faliment din cauza celor care nu mai arunca banii cu noroc in stanga si in dreapta.

Printre ghinionisti se numara si miliardarul Donald Trump. Actiunile Trump Entertainment Resorts Holdings s-au devalorizat in 2008 cu 94%. Cazinourile marca Trump sunt asemeni altora amenintate de recesiune…Cu falimentul.

Nici perspectivele Bursei de Valori de la Bucuresti nu sunt prea roz. Analistii ING sunt de parere ca vor exista companii care nu vor supravietui. "Mi-e greu sa cred ca nu sunt companii si pe Bursa supraindatorate si cu un management slab. La cele doua elemente probabil ca se intampla sa se mai adauge si o piata foarte proasta si aceasta este reteta perfecta pentru intrarea in incapacitate de plata", a declarat Florin Ilie, analist in cadrul ING.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă