27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe spune Grapini despre impozitul forfetar

Ce spune Grapini despre impozitul forfetar

Impozitul forfetar nu reprezintă o supraimpozitare şi sunt cereri şi din partea firmelor cu alte activităţi, precum cabinete stomatologice sau de avocatură, să li se aplice acest sistem, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, transmite Mediafax.

„Nu este un impozit în plus (impozitul forfetar – n.r.), nu vor mai plăti impozitul de 16% pe profit sau 3% pe cifra de afaceri, vor avea profitul pe care pot să-l reinvestească, vor lua dividendele, care merg în sistemul de impozitare normal, ca la toată lumea. (…) Cei care au înţeles ce înseamnă tot presează să se aplice. Am solicitări chiar şi de la alte coduri CAEN să introducem acest impozit, de la cabinetele stomatologice sau cele de avocatură”, a afirmat joi Grapini.

Ea a arătat că dacă o firmă vizată de impozitul forfetar are şi alte activităţi în afară de codurile CAEN incluse în proiectul de lege, care sunt evidenţiate separat în contabilitate, pentru acelea se va plăti impozitul de 3% pe cifra de afaceri.

Citeşte şi Grapini: Dacă ne ducem la târguri de turism şi primim bătaie, ca la Paris, este o contrareclamă

Impozitul forfetar se va plăti trimestrial, astfel că o pensiune care are de plătit spre exemplu 5.000 de lei pe an, va împărţi această sumă la patru, plătind eşalonat pe fiecare trimestru.

„Ca exemplu, un hotel de trei stele balnear în rural plăteşte 58 de lei pe cameră pe an. Un hotel de trei stele în Bucureşti, în zona A, plăteşte în jur de 70 de euro pe cameră pe an”, a spus Grapini.

Ministrul a precizat că foarte mulţi afacerişti s-au plâns de concurenţa neloială în domeniile în care activează, acesta fiind motivul principal de la care a pornit proiectul de lege.

„Situaţia statistică arată îngrozitor la locurile de cazare, la cât s-a încasat în 2011, circa 29 milioane de lei pe toate locurile de cazare din România, mai puţin decât la service-urile de reparaţii, ceea ce este imposibil. La spălătorii auto, din circa 8.400 de unităţi la nivel naţional, 6.500 n-au plătit impozit deloc, iar 187 de unităţi au plătit până la 100 de lei pe an”, a precizat Grapini.

Citeşte şi Grapini: Vă liniştesc, nu mă remaniză, ca să fie clar!

Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat miercuri în şedinţa de Guvern şi va fi transmis joi către Parlament. În acest sistem de impozitare intră opt coduri CAEN: hoteluri, restaurante, pensiuni, baruri, cafenele, service auto, vulcanizare şi spălătorii auto.

Grapini a menţionat că a trimis joi dimineaţă o scrisoare către toate comisiile din Parlament, anunţându-le că doreşte să meargă să le explice că forfetarul nu reprezintă o supraimpozitare şi că firmele vor plăti mai puţin prin această taxare.

Conform proiectului, prevăzut să fie aplicat începând cu anul viitor, barurile şi cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele şapte mari oraşe vor plăti anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, în timp ce în localurile din oraşe care nu sunt municipii vor achita între 310 euro şi 2.000 euro.

De asemenea, proprietarii hotelurilor de 4 şi 5 stele din Capitală vor plăti un impozit forfetar pe loc de cazare între 468 şi 891 de lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita între 205 şi 244 lei, iar o unitate de 1-2 stele din Buşteni circa 120 lei, taxa pentru pensiune fiind cu 20% mai mică faţă de hotel.

Proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri pătraţi se vor achita cel puţin 12.474 lei (2.835 euro).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă