25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe sa spuneti si ce nu la interviul de recrutare

Ce sa spuneti si ce nu la interviul de recrutare

Expertii cred ca au succes candidatii care se pregatesc bine pentru intalnire si care nu se vor a fi perfecti.

Interviul nu este un interogatoriu. El este o "calatorie" facuta de doi egali. Este important pentru angajator si candidat sa realizeze acest lucru, pentru ca astfel se vor apropia mai mult de obiectivele lor. "Din aceasta «calatorie» amandoi pot iesi castigatori, dar asta numai comunicand deschis, fiind sinceri si avand incredere in propriul «brand»", spune Catalina Buzdugan, membru in HR Club, manager de resurse umane la Asociatia SOS Satele Copiilor, din Romania.

Intr-un interviu, candidatul si angajatorul se promoveaza, amandoi fac reclama propriilor "produse". "Daca pe durata interviului candidatul reuseste sa se «vanda» cat mai bine si sa inteleaga nevoile firmei pentru care vrea sa lucreze, atunci targetul este pe jumatate atins", adauga Catalina Buzdugan.

Ceea ce poate face diferenta intre doi candidati este atitudinea, caracteristicile care se vad cu ochiul liber si se regasesc in comportamentul fiecaruia, prezenta de spirit, valorile personale si timpul pe care l-a acordat pregatirii pentru acest interviu.
Recrutorii apreciaza foarte mult candidatii care si-au pregatit prezentarea si care sunt, in acelasi timp, flexibili pentru a se adapta oricarei situatii neprevazute pe care recrutorul ar putea-o genera in cadrul interviului, tocmai pentru a le testa potentialul.

Ce sa scoateti "in fata"

La interviul de angajare trebuie sa stiti sa va puneti in valoare si sa va cunoasteti punctele tari. "Vorbiti mult despre competentele in care excelati, dar amintiti si punctele slabe. Nu va «dati» perfecti, pentru ca nu se cauta oameni perfecti", sfatuieste Liliana Mihai, directorul de resurse umane al agentiei de recrutare Humangest Group, membru in  HR Club. Practic, trebuie sa aratati in ce mod puteti aduce valoare companiei la care vreti sa lucrati.

Exemplificati orice calitate

Fiecare intrebare este o ocazie pentru a exemplifica, nu pentru a teoretiza, atrage atentia Marius Girlea, membru in HR Club si general manager la www.jobsinro.ro.
Daca  sustineti ca lucrati bine sub presiune, trebuie sa fiti gata sa descrieti o situatie  reala in care chiar ati facut-o. Daca sunteti  intrebat cum lucrati mai bine (in  echipa sau singur), raspundeti ca majoritatea joburilor va pun in ambele situatii si fiti gata sa ilustrati prin exemple ca ati avut succes de fiecare data.  "Fiecare intrebare este o sansa pentru a prezenta un argument in favoarea angajarii. Nu sunteti angajat dupa rapiditatea raspunsului, ci dupa relevanta lui, asa ca nu va grabiti sa «serviti» clisee", spune Marius Girlea.

Nu va povestiti necazurile

Specialistii in resurse umane spun ca la intalnirea cu angajatorul in nici un caz nu trebuie sa va povestiti necazurile, bolile sau neimplinirile. "Nu va tradati nervozitatea, nu intarziati, nu beti, chiar daca interviul are loc in cadrul unui eveniment social. si evitati subiectele din zona politicii, religiei ori a sexului", mai spune Marius Girlea.
"Bile negre" vor primi atat cei care vor monopoliza discutia, insistand asupra unor detalii irelevante raportate la cerintele postului, cat si cei care vor afisa o atitudine sfidatoare sau de superioritate fata de interlocutor. "Candidatii mai gresesc atunci cand isi supraevalueaza sansele de a obtine postul si cand nu adreseaza nici o intrebare recrutorului, pe parcursul interviului. Nici reprosurile la adresa actualului sau fostului angajator nu dau bine, de altfel, ca si imposibilitatea de a argumenta informatiile furnizate in CV si raspunsurile vagi", spune Catalina Buzdugan.

METODE
Cele mai frecvente greseli

1. Intarzierea neanuntata sau, mai rau, neprezentarea fara anunt prealabil.
2. Tinuta neingrijita sau exagerarile vestimentare.
3. Atitudinea timorata sau aroganta.
4. "Logoreea".
5. Atitudinea orientata doar pe beneficii.

Sursa: Liliana Mihai, director de resurse umane, Humangest Group

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă