16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe ascunde Hidroelectrica?

Ce ascunde Hidroelectrica?

Compania naţională care produce, în funcţie de an, între 30% şi 40% din energia produsă intern şi-a cerut insolvenţa. Guvernul susţine că nu ştie nimic şi că nici nu vrea să ştie, căci, altfel, aceasta ar fi o imixtiune în politica managerială a Hidroelectrica.

Hidroelectrica, principalul producător de energie din România, care deţine peste 300 de hidrocentrale şi staţii de pompare cu o putere instalată de 6.326 MW (de peste 4 ori puterea unităţilor de la Cernavodă), şi-a cerut la finele săptămânii trecute insolvenţa, printr-o cerere depusă la Tribunalul Bucureşti.

Decizia nu a fost justificată ieri în nici un fel de Gheorghe Ştefan, directorul general al companiei, numit recent de actualul Guvern. Anterior numirii sale, Gheorghe Ştefan a deţinut o funcţie de director în cadrul producătorului ceh de energie CEZ, prezent în România.

Mai multe explicaţii privitoare la decizia managementului Hidroelectrica nu au venit nici din partea Ministerului Economiei, care este patronul producătorului de energie. Potrivit unui comunicat remis ieri de minister, acesta nu ar şti nimic de intrarea Hidroelectrica în insolvenţă deoarece ministerul „nu interferează” in procedurile judiciare ale companiilor pe care le-ar gestiona. Afirmaţia este ciudată în condiţiile în care orice acţionar se interesează de soarta afacerii sale, acesta trebuind să fie şi cazul de faţă.

„Hotărârea privind cererea de intrare în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acţionar, nu interferează în nici un fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa în nici un mod instanţele de judecată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. Cu nu mai mult de două săptămâni în urmă, însă, premierul Victor Ponta a înfiinţat un comitet care să evalueze situaţia economico-financiară a companiei Hidroelectrica şi care urma să prezinte Guvernului, în maximum o săptămână, o informare pe această temă şi propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea activităţii societăţii.

Sindicatele se opun

Într-un comunicat remis ieri de sindicatul Hidroelectrica, Nicolae Aurariu, secretar general al acestuia, afirmă că insolvenţa „a fost pregătită probabil cu mult timp în urmă” şi că are ca scop final înstrăinarea unor active inetersante pentru unii, cum sunt hidrocentralele.

Deşi compania a înregistrat profituri mai mari sau mai mci an de an, ea se află pe lista privatizărilor pe care Guvernul s-a angajat să le facă în faţa Fondului Monetar Internaţional. Sindicatul este decis să conteste intrarea în insolvenţă şi afirmă că Tribunalul Bucureşti a refuzat să îi dea informaţiile de la acest dosar.

Videanu: În 2010 a adus 100 de milioane de euro profit

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, luni, pentru Mediafax, că este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, arătând că ori este vorba despre o decizie managerială profund greşită, ori cineva vrea să vândă această companie „pe doi lei”. Videanu a precizat că în 2010 Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, iar în anul 2011 aceasta a dat statului cele mai mari dividende din istoria Hidroelectrica.

Există ipoteze potrivit cărora insolvenţa ar urma să ajute Hidroelectrica să scape de contractele dezavantajoase semnate cu băieţii deştepţi pentru livrarea de energie ieftină. În timp ce avocatul Gheorghe Piperea afirmă că într-o procedură de insolvenţă se poate scăpa de astfel de contracte dacă se dovedeşte că acestea au fost semnate fraudulos, avocata Corina Cincan spune că în general scopul unei proceduri de insolvenţă nu este de a scăpa un debitor de obligaţia îndeplinirii contractelor sale. Cererea Hidroelectrica se va judeca miercuri, 20 iunie, la Tribunalul Bucureşti. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Doi pensionari au rămas fără locuință în urma unui incendiu. Focul a fost pus chiar de către fiul lor

Doi pensionari din comuna Deleni, județul Iași, au rămas sub cerul liber, după ce casa le-a fost distrusă de un incendiu în noaptea de...

Crimă oribilă în București: a fost ucis cu o sapă. Cadavrul a fost găsit după mai multe zile

Un tânăr în vârstă de 29 de ani a fost arestat preventiv, pentru uciderea unui bărbat, de 34 de ani, într-un imobil abandonat din...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă