10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCCR: Codul insolvenţei este neconstituţional

CCR: Codul insolvenţei este neconstituţional

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi,  că noul Cod al insolvenţei este neconstituţional, după ce a admis sesizarea Avocatului Poporului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului, cu majoritate de voturi, şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91 / 2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională, se arată într-un comunicat al CCR, remis redacţiei.

„Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului”, precizează Curtea în comunicat.

Avocatul Poporului a contestat, în 9 octombrie, articolul 81, alineatul 3, ce reglementează audiovizualul, şi articolul 348, privind retroactivitatea legii, din OUG privind insolvenţa.

Citeşte şi: Codul insolvenţei intră vineri în vigoare

Articolul 81 din Ordonanţă prevede că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului„.

Articolul 348 din OUG 91/2013 prevede că actul normativ intră în vigoare la 25 octombrie şi „se aplică şi procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 183-203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia”.

Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Citeşte şi CCR dezbate constituţionalitatea ordonanţei privind insolvenţa în 29 octombrie

Codul insolvenţei, adoptat de Guvern la începutul acestei luni, a intrat în vigoare în 25 octombrie.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 7 octombrie, că Ordonanţa de urgenţă 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru că reglementează strict pentru audiovizual.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, arăta, în 21 octombrie, că scopul noului Cod al insolvenţei este acela de a preveni situaţiile în care societăţile debitoare s-ar sustrage de la plata obligaţiilor folosind o perioadă lungă de timp în care devin intangibile prin simpla intrare în procedura de insolvenţă şi, eventual, prin derularea unui plan de reorganizare.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă